Mere za površinu zemljišta – hektar, ari, metar kvadratni, jutro, lanac, dulum

Mere za površinu zemljišta su vrlo bitne u poljoprivrednoj proizvodnji. Bez toga bi bilo nemoguće planiranje i izračunavanje prinosa. Važne su i radi snalaženja u katastru nepokretnosti i zemljišnim knjigama. Često se postavlja pitanje koliko jedan hektar ima ari ili 1 hektar u m2, koliko ima jutro, lanac ili dulum zemlje. Oni koji imaju veće ili manje parcele uglavnom znaju mere za površinu zemljišta. Ali u nastavku dajemo za one koji ne znaju, a i mi ostali da se podsetimo. Treba razlikovati metarski sistem i hvatski sistem.

Hektar zemlje

Obično se u biljnoj proizvodnji prinos neke kulture izražava po hektaru zemljišta. Da vidimo prvo koliko hektar ima ari. To je metarski sistem, koji se danas najčešće i koristi. Tako jedan hektar ima 100 ari. Ako pak pretvaramo hektar u m2, 1 hektar u metrima je 10000m2.

Ar zemlje

Ar je nešto manja jedinica za površinu, kojom se barata uglavnom za manje pracele, oko vikendica ili kuća. Često ćete videti u oglasima, da se prodaje plac od toliko i toliko ari. Kolika je površina nekog placa ili parcele možemo izračunati ako pomnožimo dužinu sa širinom, odnosno axb. Koliko je 1 ar u m2? Jedan ar ima 100m2. To je recimo plac od 10x10m.

Metar kvadratni i kilometar kvadratni

Jedan metar kvadratni ili m2 je osnovna jedinica za površinu u metarskom sistemu merenja. Za iskazivanje površine zemljišta se često koriste već pomenuti hektar i ar, a retko i kvadratni kilometar ili km2, koji zapravo ima 1000000m2.

Stare mere za površinu

Druge merne jedinice za iskazivanje površine zemljišta, koje datiraju iz prošlosti i danas se još negde koriste, ali retko. Tako recimo u ruralnim predelima, kod lokalnog stanovništva možemo čuti za jutro zemlje, lanac ili dulum. Jedno jutro ima 0,5755 hektara (57,55 ari ili 5755 m2). Lanac zemlje ima 0,7192 hektara (71, 92 ara ili 7192 m2). Jedan dulum ima 0,1 hektar (10 ari ili 1000m2).

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!