Kruška viljamovka sadnja uzgoj rakija

Kruška viljamovka sorta je jedna od najtraženijih sadnica krušaka. Naročito zato što je veoma cenjena viljamovka rakija, koja se dobija o ove sorte kruške. Prinos viljamovke može biti 30-40 t/ha uz primenu svih agrotehničkih mera. U nastavku pročitajte detaljnije kako se uzgaja kruška viljamovka.

Karakteristike kruške viljamovke

Kruška viljamovka, koja inače pripada porodici ruža (Rosaceae), odlikuje se cvetovima koji pružaju obilje polena i nektara. Cvetanje kruške traje 20 dana, od aprila do maja. Postoje crvena i žuta viljamovka. Sadnice kruške viljamovke vode poreklo iz Engleske. Viljamovka kruška treba da se posadi na jesen. Plod ove sorte kruške sazreva krajem avgusta. Žuta viljamovka ima krupan plod mase oko 200 g, ima nepravilan i izdužen oblik, a meso joj je slatko, mekano i sočno. Bere se 2 sedmice pre sazrevanja. Crvena viljamovka sazreva nekoliko dana posle žute, ima plod crvenkaste boje i nešto lošijeg kvaliteta. Kruška se generalno veoma ceni kao odličan izvor dijetetskih vlakana, zbog čega je lekovita za ceo naš organizam.

Gajenje kruške viljamovke

Kada je u pitanju kruška viljamovka uzgoj je gotovo identičan kao i kod bilo koje druge sorte kruške. Pre same sadnje kruške, najpre treba dobro obraditi i pripremiti teren. Sadnja kruške viljamovke treba da se obavi na brežuljkastim terenima od 200 do 800 m nadmorske visine, koji su dobro osvetljeni. Zemljište treba da bude dublje, dobro propusno, lakše peskovito ili ilovasto po tipu, sa pH vrednošću od 5,6 do 6,5. Kada je u pitanju položaj terena, to treba da budu južne i jugoistočne strane. Redove treba postavljati u pravcu sever – jug. Optimalna relativna vlažnost vazduha koja odgovara kruški preko leta je od 60-70%, a kod relativne vlažnosti vazduha ispod 30% biljke bi trebalo orošavati. Prilikom sadnje kruške, na koren treba staviti sloj rastresitog zemljišta (debljine 5-8 cm) i dobro ga nagaziti. Onda treba staviti 20-30 kg zrelog stajnjaka, pa na njega zemlju. Odmah nakon sadnje (a najkasnije do kraja proleća) morate pođubriti mladi voćnjak stajskim đubrivom. U periodu intenzivnoga rasta ploda kruška viljamovka zahteva najviše vode (tokom juna i jula). Na tlima sa više od 5% krečnjaka ili na alkalnim tlima (pH od 7,5 do 8) kruške oboljevaju od žutice, zbog poremećaja u ishrani gvožđem. Sadnice kruške viljamovke se prilikom sadnje postavljaju na udaljenosti od 0.8-1 m jedna od druge, dok razmak između redova treba da iznosi od 3.8-4 m. U zasad se mora dodati i sorta koja je orpašivač. Idealna podloga za sadnju kuške viljamovke je Dunja MA+Kaluđerka i divlja kruška. Održavanje zasada kruške podrazumeva sledeće: međuredni prostor koji se zatravi treba kositi 6-8 puta u vegetaciji, a u redu se koriste herbicidi. Ukoliko nemate sistem za navodnjavanje, zemljište treba održavati stalnom međurednom obradom.

Viljamovka rakija

Rakija viljamovka ili kruškovača veoma je cenjena u narodu. Ova rakija je poznata po svom raskošnom mirisu, budući da plod viljamovke sadrži mnogo aromatičnih materija. Prerada plodova kruške viljamovke u rakiju obuhvata sledeće faze: berba, pranje i skladištenje plodova, zatim vrenje, destilacija, odležavanje, dozrevanje i na kraju čuvanje. Napomena: za dozrevanje i čuvanje viljamovke se ne smeju koristiti drveni sudovi, već stakleni ili od inoksa.

Cena i nabavka sadnica

Kada su u pitanju sadnice kruške viljamovke cena za prvu klasu se kreće oko 180 dinara, dok se za drugu klasu kreće oko 120 dinara. Sadnice možete nabaviti od strane rasadnika ili od privatnih uzgajivača.

Pogledajte stare sorte krušaka koje su otporne na bolesti

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!