Rajska ptica cvet (strelicija)

Rajska ptica ili strelicija (Strelitzia reginae) proizvodi debele, kožaste listove i šarene cvetove koji imaju oblik glave ptice. Rajska ptica cvet je poreklom iz Južne Afrike i zahteva stalnu temperaturu između 10-20° C da napreduje. Uzgoj strelicija u saksiji unutra je moguć, pod uslovom da je izlažete suncu adekvatno i da držite tlo dosledno vlažnim. Rajski cvet je upečatljiva i lepa biljka koja ne zahteva mnogo održavanja.

Cvet strelicije podseća na raširena krila ptice, tri listića su jarko narandžaste boje, dok su 2 duge latice teget boje.

Nega i uzgoj strelicije kao sobne biljke

Uzgoj strelicija:

Rajska ptica cvet zahteva stalnu temperaturu između 10-20° C, a ukoliko temperatura padne ispod nule ili postaje veoma vruće tamo gde živite, rajska ptica će umreti ako se posadi u bašti. Srećom, raste vrlo dobro u saksiji u zatvorenom prostoru, tako da možete uživati u ovom prelepom cvetu bez obzira na to gde živite.

Rajska ptica raste najbolje u bogatoj i vlažnoj zemlji koja je dopunjena sa dosta komposta. Dobra drenaža je od ključnog značaja za zdravlje ove biljke. Biljka će uvenuti ako njen koren ostane vlažan i preplavljen.

Ako sadite rajsku pticu u saksiji – napunite saksiju sa bogatom, ilovastom zemljom. Možete umešati i kašika koštanog brašna kako bi zemlja bila još bogatija.

Rajski cvet zahteva puno sunce, pa traži mesta koja dobijaju najmanje pet sati sunca dnevno. Ona može da opstane u senci, ali cveta na suncu.

Strelicija kao sobna biljka mora da bude u najsvetlijoj prostoriji u vašem domu.

Nega strelicija:

Držite zemlju ravnomerno vlažnom, ali nikako natopljenom. Neadekvatno zalivanje je najčešći uzrok uvenuća rajske ptice. Zalivajte biljku duboko jednom ili dva puta nedeljno, dajući vremena zemljištu da se osuši malo između zalivanja. Obavezno odbacite višak vode koji se prikuplja u tacni od saksije.

Prihranjujte biljku svake dve nedelje tokom vegetacije. Ovo pomaže da se rajska ptica cvet održi zdravim tokom proleća i leta. Koristite odgovarajuće đubrivo oko baze biljke na svake dve nedelje od marta do septembra.

Rajska ptica cvet treba da se presađuje svake godine u saksiju veću za broj.

Strelicija kao rezano cveće

Rajska ptica se naročito ceni u gajenju rezanog cveća – koliko zbog toga što može da formira oko 30 cvetova, a najviše zbog dužine trajanja cveta. Ovaj prelepi cvet može izgledati sveže u vašoj vazi čak i 20-ak dana. Zbog svoje lepote i dugotrajnosti, rajski cvet se koristi za pravljenje aranžmana u zimskim mesecima, a u kombinaciji sa zimzelenim ukrasnim biljkama – strelicija cvet će izgleda baš dekorativno i efektno. Nisu potrebna više od tri cveta, a zapravo je dovoljan i samo jedan rajski cvet da se napravi prelepa ikebana.

Rajska ptica cvet cena

Cena za cveće rajska ptica koje je staro dve godine je nešto preko 1000 dinara, dok jedan rezani cvet u cvećarama košta oko 400 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!