Kadifica sadnja u bašti i na terasi

Kadifa cveće se vrlo lako uzgaja u bašti ili na terasi i dostupno je u različitim bojama i to žuta, narandžasta, crvena i može biti kadifica mešanih boja. Nakon što se obavi setva ili sadnja kadifica biljka će procvetati od početka ili sredine leta sve do mraza. Kadifica cveće takođe dolazi u širokom rasponu veličina, od minijaturnih primeraka koji su relativno mali, do krupnih sorti. Možete odabrati boju i veličinu koja je idealna za vašu baštu.

Latinski naziv  kadifice, ovog prelepog somotskog cveta je Tagetes, a on vodi poreklo iz Meksika, iako se ova dekorativna biljka već dugo uzgaja na području Evrope i čitavog sveta. Kadifica biljka je jednogodišnja, a vrste se dele ne visoke i niske. Niske su pogodne za uzgoj u bašti, imaju manje stablo i sitnije cvetove, dok se visoke vrste kadife upotrebljavaju kao rezani cvetovi, a takođe se mogu gajiti i u bašti ili na terasi uz posebno održavanje.Setva i sadnja kadifice

Iako je kadifica veoma izdržljiva biljka, ona može da uvene kada je hladno vreme. Sadnja kadifa na otvorenom treba da se obavi nakon poslednjeg mraza. Ako je moguće, sadnja kadifica treba da se obavi po oblačnom danu ili ujutro. Odlučite da li ćete koristiti seme ili sadnice. Semenu će trebati nekoliko nedelja da klija, ali košta mnogo manje. Sadnice ili biljke kadife će vam dati odmah zadovoljstvo, ali su skuplja opcija, ako ih kupujete. Mi smo kupili seme i odlučili da proizvedemo svoje kadifice. Seme smo posejali u klijalište i držali u zatvorenom. Kada su biljke dovoljno porasle presadili smo ih u odgovarajuće kontejnere. Kad još malo ojačaju deo ćemo presaditi u bašti, a deo u žardinjere na terasi.

Ako odlučite da koristite seme kadifice za setvu, kao što smo mi, moraćete da ih držite u zatvorenom prostoru 4-6 nedelja pre nego što želite da ih posadite napolju. Kadifica biljka se takođe može direktno zasejati u zemlju napolju, ali kada je lepo vreme i temperature zemljišta dostignu 15 do 26 C.

Ako koristite sadnice ili biljke, možete ih posaditi čim poslednji mraz prođe. Kadifa cveće dobro raste i na terasi u saksijama i žardinjerama, ali je potreban prostor da se širi. Potpuno odrasle biljke kadife u bašti moraju biti posađene sa razmakom od 60 do 90 centimetara, tako da one mogu dobiti dovoljno sunčeve svetlosti.

Kadifica cveće najbolje uspeva na punoj sunčevoj svetlosti, ali se može nositi sa do 20% hladovine. Nemojte ih posaditi tamo gde su u potpunosti u senci, jer će onda slabije napredovati.

Kadifa je tolerantna na suvo i peskovito zemljište, a ne raste u preterano vlažnom tlu.

Kadifica biljka se seje u februaru i martu u klijališta. Tokom rasta je treba redovno zalivati i đubriti.

Uzgoj i nega kadife

Nega kadife je vrlo jednostavna. Zalijte kadifu pri dnu u koren, a ne od vrha. Sipanje vode preko cvetova i listova kadife može da ih ošteti ili čak da dovede do njihovog truljenja. Umesto toga, zalijte cveće u bazi biljke. Pokušajte da izbegnete crevo za zalivanje kadifica.

Kadifi tokom perioda cvetanja treba uklanjati uvele i osušene cvetove, iako ovo nije strogo neophodno, ali će pomoći da se biljka navede na proizvodnju novih cvetova i da tako lepše izgleda.
Ovo cveće zaista može biti najlepši ukras u bašti, dvorištu ili na terasi.

Kadifa kao lek

Kadifa nije klasična lekovita biljka, ali se koristi u narodnoj medicini kao diuretik, protiv proliva, za prevenciju ginekoloških bolesti i tretiranje opekotina. Čaj od kadife kao lek se koristi protiv smanjenja mioma na materici. Čaj od kadife ublažava dijareju i želudačne kolike, povećava otpornost organizma na prehladu i grip, spasava od virusa i bakterija i jača imunitet. Ali treba biti naročito oprezan sa količinom upotrebe ovog čaja, jer cvetovi, a posebno listovi kadife, bogati su esencijalnim uljima, i nisu pogodni za sve ljude.

Čaj od kadife priprema

Stavite samo jedan suvi cvet u šolju, prelijte ga vrelom vodom. Nakon 15 minuta procedite i popijte čaj. Odmah ćete osetiti da li vam ovaj čaj prija ili ne.
Za čaj od kadife izaberite crveno-smeđe cvetove koji su bogati karotenom i pigmentima.

Kadifica protiv štetočina u bašti

Karakterističan miris kadifice je odbojan komarcima kao i mnogim drugim štetočinama u bašti. Zato se kadifice sade u bašti oko povrća, da bi ga donekle štitile od napasnika. Sredstvo od kadifice se može koristiti kao biljni pesticid protiv glista, crva, vrtnih buba i biljnih vaši. Čitava biljka se isitni i natopite je kišnicom 1-3 dana, zatim procedite i prskajte!

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!