Kadifica sadnja u bašti i na terasi

Kadifa cveće se vrlo lako uzgaja u bašti ili na terasi i dostupno je u različitim bojama i to, bela, žuta, narandžasta, crvena i može biti kadifica mešanih boja. Nakon što se obavi setva ili sadnja kadifica biljka će procvetati od sredine leta sve do mraza. Kadifica cveće takođe dolazi u širokom rasponu veličina, od minijaturnih primeraka koji su manji od stopala do džinovskih sorti koje mogu da rastu do 1.2 m! Možete odabrati boju i veličinu koja je idealna za vaš vrt.

Latinski naziv  kadifice, ovog prelepog somotskog cveta je Tagetes, a on vodi poreklo iz Meksika, iako se ova dekorativna biljka već dugo uzgaja na području Evrope i čitavog sveta. Kadifica biljka je jednogodišnja, a vrste se dele ne visoke i niske. Niske su pogodne za uzgoj u bašti, imaju manje stablo i sitnije cvetove, dok se visoke vrste kadife upotrebljavaju kao rezani cvetovi, a takođe se mogu gajiti i u bašti ili na terasi uz posebno održavanje.Setva i sadnja kadifice

Iako je kadifica veoma izdržljiva biljka, ona može da umre kada je hladno vreme. Sadnja kadifa treba da se obavi nakon poslednjeg mraza. Ako je moguće, sadnja kadifica treba da se obavi po oblačnom danu ili ujutro. Odlučite da li ćete koristiti seme ili sadnice. Semenu će trebati nekoliko nedelja da klija, ali košta mnogo manje. Sadnice ili biljke kadife će vam dati odmah zadovoljstvo, ali su skuplja opcija.

Ako odlučite da koristite semena, moraćete da ih držite u zatvorenom prostoru 4-6 nedelja pre nego što želite da ih posadite napolju. Kadifica biljka se takođe može direktno zasejati u zemlju napolju, kada temperature zemljišta dostignu 15 do 26 C (krajem maja do sredine juna).

Ako koristite sadnice ili biljke, možete ih posaditi čim poslednji mraz prođe. Kadifa cveće dobro raste i na terasi u saksijama i žardinjerama, ali je potreban prostor da se širi. Potpuno odrasle biljke kadife u bašti moraju biti posađene sa razmakom od 0.6 do 0.9 m, tako da one mogu dobiti dovoljno sunčeve svetlosti.

Kadifica cveće najbolje uspeva na punoj sunčevoj svetlosti, ali se može nositi sa do 20% hladovine. Nemojte ih posaditi tamo gde su u potpunosti osenčene, jer one neće napredovati.

Kadifa je tolerantna na suvo i peskovito zemljište, a ne raste u preterano vlažnom tlu.

Kadifica biljka se seje od marta do aprila u klijališta. Tokom rasta je treba redovno zalivati i đubriti.

Uzgoj i nega kadife

Nega kadife je vrlo jednostavna. Zalijte kadifu na dnu, a ne od vrha. Sipanje vode preko cvetova i listova kadife može da ih ošteti ili čak da dovede do njihovog truljenja. Umesto toga, zalijte cveće na bazi biljke. Pokušajte da izbegnete crevo za zalivanje kadifica. Snaga vode može oprati gornji sloj zemljišta.

Kadifi treba odseći uvele i osušene cvetove, iako ovo nije strogo neophodno, ali će pomoći da se biljka navede na proizvodnju novih cvetova.

Tretiranje biljke blagim rastvorom insekticidnog sapuna će pomoći da se drže štetočine na odstojanju bez predstavljanja toksične opasnosti.

Ukoliko želite visoku kadifu, morate joj osigurati podupirače, kako se ne bi polomila zbog kiše i vetra.

Kadifa kao lek

Kadifa nije klasična lekovita biljka. Ipak, čaj od kadife kao lek se koristi, protiv smanjenja mioma na materici.

Prskanje kadificom protiv štetočina

Karakterističan miris kadifice je odbojan komarcima. Sredstvo od kadifice se može koristiti kao biljni pesticid protiv glisti, crva, vrtnih buba i biljnih vaši. Čitava biljka se isitni i natopite je kišnicom 1-3 dana, zatim procedite i prskajte!

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.