Indijski jorgovan uzgoj seme sadnice orezivanje razmnožavanje

Indijski jorgovan je listopadno drvo ili poveći žbun, široko rasprostranjeno u svetu. Poznato je i po latinskom nazivu Lagerstroemia indica. Ovo atraktivno drvce, može predstavljati najlepši ukras bašte. Teoretski može da naraste 8 m, ali u praksi je to obično do 4 m. To će zavisiti i od orezivanja, jer time možemo da oblikujemo i formiramo malo drvo ili žbun, po želji. Poreklom je iz Kine, Japana, Koreje i indijskog podkontinenta. Lagerstroemia indica može da uspeva i kod nas, a cena sadnice je oko 1200 dinara. Ako se pitate gde kupiti seme indijskog jorgovana ili sadnice, znajte da se prodaje u nekim rasadnicima i može se naručiti putem interneta.

Lagerstroemia karakteristike

Kad je u pitanju indijski jorgovan uzgoj se preporučuje za ukras. To je dekorativan žbun. Ima vrlo interesantnu koru, koja je glatka. Glavnina je bež, a na njoj su delovi kore crveni ili zeleni, sa tamnijim linijama nepravilnih oblika. Zaista neobično i lepo, ali to nije sve. Listovi su mali, glatki, okrugli ili ovalni. Opadaju svake zime, nakon spektakularnog menjanja boja, od tamno zelene, preko žute, narandžaste i crvene u jesen. Indijski jorgovan cveće se pojavljuje tokom leta, a cveta sve do pozne jeseni. Cvetovi su grupisani u cvasti, koje ponekad dostižu 30 cm. Buketi cvetova na granama su prelepi roze, crveni, beli ili ljubičasti. Od cvetova kasnije nastaju plodovi. To su drvenaste čaure, koje na granama prezime.

Gajenje indijskog jorgovana

Budući da indijski jorgovan voli toplotu i svetlost, za uzgoj se preporučuje osunčano ili mesto sa dosta svetla. Uspevaće i u delimičnoj senci, ali najbolje je da ima bar 6 sati sunca dnevno. U pogledu zemljišta lagerstroemia uspeva na peskovitom zemljištu, ilovastom, kao i glini. Uzgaja se samostalno, u grupi ili drvoredu. Može čak da uspeva u saksiji na terasi, ako se pravilno zaliva. Voli dobro drenirano i blago kiselo zemljište. Na proleće se obavezno prihranjuje, a po potrebi i orezuje. Mlade sadnice indijskog jorgovana su osetljive i  u prvoj godini im treba posvetiti više pažnje. Redovno zalivanje, đubrenje, pa i zaštita od niskih temperatura su neizostavni. Kasnije kad biljka ojača sve je lakše. Što se tiče bolesti indijski jorgovan može biti osetljiv na pepelnicu i gljivična oboljenja, pa je rešenje u nabavci otpornih hibrida ili prskanju. Poslednjih godina su razvijeni hibridi, koji su nešto otporniji na bolesti i niske temperature, pa i to treba imati u vidu pri nabavci sadnica. Može biti napadnuta od strane nekih insekata, ali nijedan nije fatalan za ovu biljku.

Orezivanje

Kad je u pitanju indijski jorgovan orezivanje se radi na proleće. Da bi se dobio željeni oblik žbuna, te da bi cvetanje bilo bogato, neophodno je orezivanje. Loše i suvišne grančice odstranjujemo, vodeći računa i o visini i formi koju želimo postići. Da li će to biti drvo ili žbun zavisi od vlastitih prohteva.

Razmnožavanje

Za biljku indijski jorgovan razmnožavanje je semenom ili reznicama. Seme se potopi u vodu 2-3 dana. Nakon toga se posije u saksiju. Prekrijte seme sa oko 1 cm zemlje. Zemlju treba održavati vlažnom i držati saksiju na toplom (oko 20-25 stepeni) i dovoljno osvetljenom mestu. Seme klija za mesec dana. Tokom hladnog vremena sadnice se drže u zatvorenom, u prvoj godini. Dvogodišnje sadnice možete posaditi na planiranom mestu u bašti.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!