Crni orah sadnice uzgoj upotreba isplativost lekovita svojstva

Crni orah ili latinski Juglans nigra je listopadno drvo iz porodice oraha, poreklom iz Severne Amerike. Zovu ga i istočnoamerički orah. Uzgaja se u Evropi i širom sveta. Drvo crnog oraha je komercijalno značajno, tamno smeđe je boje i lako se obrađuje. Uzgaja se zbog drveta i plodova istovremeno. Kao i običan orah i ovaj oslobađa hemijska jedinjenja koja štete drugim biljkama i sprečavaju njihov rast, pa tako ima konkurentnu prednost i nije poželjan u blizini bašta.

Karakteristike

Drvo može da naraste do 40 m u visinu. Prečnik stabla može biti do 2 m. Kora crnog oraha je tamnosiva i izbrazdana uzdužno. Cveta od aprila do juna. Plodovi su veliki i okrugli, prečnika 4-5 cm. Sazrevaju u oktobru. Uzgaja se u nas, ponajviše kao ukrasno drvo po parkovima i u drvoredima. Relativno brzo raste u odnosu na druge orahe. Životni vek mu je 130 godina.

Uzgoj crnog oraha

Uspešno se gaji i u Srbiji. Može da podnese hladnoću i temperature do -35. Znači ne smetaju mu jake zime. Voli lako propusno, duboko, plodno i vlažno tlo. Crni orah je generalno otporan na bolesti, mada se u SAD pojavila bolest rak crnog oraha. Kod nas toga nema, pa ovom drvetu klima i uslovi ovde u suštini prijaju. Odgovara mu nadmorska visina do 1200 m. Voli osunčane predele, ali zahteva i određenu količinu padavina tokom godine. Optimalno je 700 mm po m2. Sadnice crnog oraha se sade u jesen ili u rano proleće, kada je temperatura iznad 0.
Inače crni orah se sadi gusto u odnostu na obični. Time se dobija veća količina drveta po jedinici površine. To je moguće, jer crni orah raste više u visinu nego u širinu kao klasičan orah.

Upotreba

Plod crnog oraha iako je veći, samo jezgro je manje od običnog oraha. Po kvalitetu ploda zaostaje, mada je jestiv i koristi se u ishrani. Od semenki se dobija ulje koje se upotrebljava u izradi sapuna i boja.
Veći je značaj u proizvodnji drveta. Drvo je masivno i otporno na vlagu. Koristi se u izradi kundaka, vesla, nameštaja, podova, sanduka i mnogih drugih proizvoda od drveta.

Zarada

Kada je u pitanju crni orah isplativost i zarada od ovog drveta je zaista moguća. Ipak, potrebno je mnogo vremna da prođe. Cena sadnica je oko 150 dinara. Oko crnog oraha nema mnogo posla, pa su ulaganja relativno niska.  O brzoj zaradi nema ni govora, ali za 20-30 godina dobijaju se stabla koja su veoma cenjena i skupocena.

Crni orah kao lek

U alternativnoj medicini crni orah kao lek je poznat. Tinktura crnog oraha se pravi i koristi uglavnom kao antiparazitni program. Veruje se da ima efikasno delovanje protiv tumora, cista i parazita. Crni orasi za tinkturu se uberu u avgustu. Koriste se zelene ljuske oraha. Njih 200 grama ide na 1 litar votke ili rakije. Čuvati u tegli 15 dana uz mućkanje. Obično se uzima zajedno tinktura crni orah pelin i karanfilić, jer zajednički deluju najefikasnije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!