Kako sačuvati muškatle tokom zime

Muškatle su omiljeno cveće kod nas, jer se jednostavno održavaju, a cvetaju lepo tokom čitave sezone. Ne morate svake godine kupovati nove i saditi, nego ih možete dobiti od već postojećih i za narednu sezonu. Muškatle je moguće sačuvati preko zime u zatvorenom prostoru i na proleće ih ponovo imati na terasi. Potrebno im je obezbediti odgovarajuće uslove unutra, pošto ne mogu da opstanu napolju, jer bi izmrzle. Predlažemo vam 2 načina, da od muškatli koje ste imali ove godine, imate iste i naredne sezone.

Prvi način

Muškatle se unose u jesen, dok su još zeleni listovi i dok cvetaju. A to može biti kad je spoljna temperatura preko 10 stepeni, jer ako je manje onda prestaju sa cvetanjem.  Kada se unose muškatle svi cvetovi se uklanjaju i uveli i sveži. To je zato što crpe puno energije biljkama. Mnogi ljudi nemaju uslove da sačuvaju muškatle do proleća, jer je potrebno obezbediti odgovarajući prostor, osvetljeno mesto, a da je temperatura oko 10 stepeni. Idealno je stubište, zastakljena lođa, suteren, magacin i sl. Prostorija koja se ne greje mnogo, a ima dosta svetlosti. Nije ni lako održati muškatle u dobroj formi do proleća. Većina listova će da opadne. Treba uklanjati suve listove i delove biljke. Treba orezati muškatle na 20 cm pre prvih mrazeva. Cilj je da štede energiju i ostanu zdrave. Ne treba ih prihranjivati, a zalivati retko, jednom u 15 dana. Čini se da su svetlost i odgovarajuća temperatura ključni za opstanak.

Drugi način

Ako nemate dovoljno prostora da muškatle u saksijama ili žardinjerama premestite sa terase na osvetljeno mesto unutra, gde će imati pogodne uslove da prezime, onda možete primeniti drugi način. Krajem leta ili u jesen odsecite muškatlama vrhove bez cvetova, tako da dobijete reznice i stavite u hormon za ožiljavanje. Potom posadite veći broj ovakvih reznica u jednu dovoljno veliku žardinjeru. Za jednu žardinjeru ćete sigurno pronaći adekvatno mesto, recimo na nekom osvetljenom stepeništu ili pored nekog prozora. Osvetljeno i umereno toplo mesto će biti idealno rešenje do proleća. U proleće presadite reznice muškatli u saksije ili žardinjere i rasporedite na otvorenom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!