Kako negovati orhideje u saksiji

Orhideja u saksiji se može veoma lako negovati, samo treba da poznajete i primenjujete osnovne postupke. Orhideje se dugo smatraju simbolom ljubavi i lepote.

Orchidaceae je jedna od najvećih porodica cvetnica, i kao takva ima mnogo sub-porodica, ili varijacija, a svi oni imaju različite zahteve što se tiče nege i održavanja.

Dakle, održavanje orhideja podrazumeva da ih adekvatno zalivate, prihranjujete, presađujete i orezujete.

Direktni sunčevi zraci mogu da spale orhideju, dok slabije svetlo usporava njen rast i može čak sprečiti cvetanje. Najbolje je da se orhideja u saksiji drži pored prozora koji ima zavese ili roletne.

Zalivanje orhideja

Generalno, zalivajte svoje orhideje svakih 5 do 12 dana u zavisnosti od toga koju vrstu orhideje imate, koja je temperatura, kao i doba godine – više ih zalivajte u leto, a manje zimi. Vodite računa da se izbegne kvašenje lišća kada zalivate svoje orhideje. Ako se oni pokvase, nežno ih osušite sa pamučnim štapićem.

Prihranjivanje orhideja

Uopšteno, prihranjivanje orhideja se preporučuje jednom mesečno. Potražite đubriva koja sadrže azot (N), fosfor (P) i kalijum (K), plus elemente u tragovima kao što je gvožđe (Fe). Koristite đubrivo sa većim procentom azota kada se pojave novi izdanci, kao i đubrivo sa više fosfora i kalijuma kasnije u sezoni. Nemojte previše prihraniti orhideje – ovo može da ih ošteti. Zalivajte svoje orhideje temeljno pre hranjenja.

Zemlja za orhideje će zavisiti od vrste orhideja – zemaljske orhideje zahtevaju da medijum bude formiran uglavnom od ilovače sa jednakim delovima supstanci kao što su sphagnum mahovina, vlažni treset ili oštar pesak. Uvek vam je na raspolaganju komercijalno pripremljena saksijska mešavina za orhideje ili mešavina može da se pripremi tako da sadrži iseckana vlakna paprati, vulkanski kamen, ugalj, malo treseta, koru jele ili kombinacije ovoga.

Presađivanje orhideja

Nemojte presađivati orhideje, osim ako to stvarno nije neophodno. Presadite orhideje prema vrsti. Pažljivo presadite svoju biljku u malo veću saksiju ili odgovarajuću posudu, koristeći pogodan porozni medij koji smo predložili iznad. Uvek obezbedite dobru drenažu zemlje za uzgoj orhideja. Za zemaljske orhideje: uklonite biljku iz originalne saksije, postavite je u čistu posudu, pospite sveži medijum oko korena. Pričvrstite je na mestu pomoću malog štapa. Ostavite mali prostor između komposta i oboda kako bi se omogućio prostor za zalivanje (12 mm je adekvatan prostor). Nakon presađivanja, držite medijum vlažnim na odgovarajući način. Ovo je posebno važno od kraja proleća, pa sve kroz leto.

Orezivanje orhideje

Nemojte orezivati orhideju kao žbun. Ako izrežete deo jednog lista orhideje, ostatak lista može da umre. Za orezivanje koristite sterilne instrumente, ovo će sprečiti širenje bolesti od biljke do biljke. Preporučljivo je da potopite alat u izbeljivaču između upotrebe. Takođe, redovno uklanjajte procvale i izbledele cvetove, uvele listove i druga tkiva biljke, uključujući i stare stabljike, stare listove, trulo korenje itd.

Nega orhideja podrazumeva i da im obezbedite adekvatnu temperaturu za rast. Temperatura od 18-30ºC je najbolja. Tokom kratkog perioda one mogu da izdrže temperature u rasponu od 16-37ºC, ali orhideje ipak ne vole nagle temperaturne promene. Niske temperature će prouzrokovati da lišće požuti i na kraju otpadne. Ako se to dogodi, uklonite žuto lišće i nastavite održavanje orhideja normalno.

Orhideja u saksiji cena – imajući u vidu da je orhideja prelepo cveće, koje je možda i najcenjenija dekorativna biljka – zavisno od sorte, cene se kreću u rasponu od 2.000 dinara pa do nekoliko hiljada dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!