Batat slatki krompir uzgoj priprema recepti kalorije

Slatki krompir batat je vredno povrće. Uzgoj batata je moguć i kod nas. Dajemo jedan recept kako se priprema batat – kalorije ne treba da vas brinu, nema ih mnogo. Gde kupiti slatki krompir i koja je cena, pročitajte u nastavku.

Kako se uzgaja slatki krompir

Obzirom da je batat slatki krompir tropska biljka, jasno je da mu se za uzgoj moraju obezbediti toplota i vlaga, a ovo povrće ne podnosi mraz. Uzgoj batata je moguće sprovesti i u područjima sa umerenom klimom, ali se moraju zadovoljiti sledeći uslovi: minimum 4 meseca bez mraza, kada dnevne temperature treba da budu od 21-25 stepeni, a noćne da se ne spuštaju ispod 12 stepeni.

Slatki krompir najbolje uspeva na lakšem, dobro propusnom zemljištu. Mada batat slatki krompir voli vlagu, ipak bi zadržavanje vode moglo da ošteti koren ove biljke. Zemljište za uzgoj batata treba da bude blago kisele pH reakcije (5.5 – 6.5).

Kad je u pitanju batat, uzgoj zahteva približno 2.5 cm vode nedeljno, a tokom suše je zalivanje neophodno za ostvarivanje dobrog prinosa.

Kod nas se batat uzgaja iz rasada dobijenih iz izdanaka korena.

Pre sadnje slatkog krompira, obradite zemljište do dubine najmanje 20 cm i pomešajte zreli kompost ili druge organske materije sa zemljištem.

Sadnice batata moraju biti zdrave. Možete ih posaditi u svojoj bašti početkom maja, tj. kada ne postoji opasnost od mraza, a sadnja se završava krajem juna. Temperatura zemljišta u proizvodnji treba da bude najmanje 18°C na dubini od 10 cm. Slatki krompir ne podnosi temperature ispod 5°C.

Za batat uzgoj u gredicama daje najbolje prinose. Treba poštovati sledeće korake: najpre ide priprema gredica, zatim polaganje povrtlarske folije na gredicu, onda se sadnice batata posade i na kraju žetva.

Batat slatki krompir se uzgaja iz sadnica, a može se saditi ručno ili mašinski. Razmak između redova sadnica treba da iznosi 1.2 m, a u redu 30-40 cm. Ukoliko pak uzgajate batat u svojoj bašti, možete slobodno smanjiti razmak između redova na 70-100 cm.

Slatki krompir se sadi na uzvišenim gredicama, uz korišćenje baštenske folije. Kod ručne sadnje, nakon postavljanja sloja folije, morate da izbušite sadna mesta i ujedno pazite da se ne oštete cevi za navodnjavanje. Na malim površinama, kao na primer u vašoj bašti, navodnjavanje po sistemu „kap po kap“ nije potrebno, dovoljno je ručno zalivanje, jer batat ne zahteva mnogo vode.

Batat zahteva manje đubriva od drugog povrća. Đubrivo u tom slučaju treba da ima manje azota i više kalijuma.

Batat recepti

Kako pripremiti batat? Evo koji sastojci su vam potrebni kako biste dobili pečeni batat:

– jedan ili više batata

– maslac

– so

– opcioni prelivi, kao što su: javorov sirup, smeđi šećer, cimet, muškatni oraščić, đumbir

Priprema:

Pripremite slatki krompir. Operite slatki krompir i osušite ga temeljno. Koristite viljušku da napravite rupe na vrhu krompira. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite slatki krompir. Postavite slatki krompir direktno na policu u svojoj rerni, ili na pleh ako želite. Pecite oko 45 minuta, ili dok krompir ne postane mek iznutra kada ga probodete sa viljuškom. Izvadite pečeni batat iz rerne i ostavite da se ohladi. Prelijte slatki krompir. Koristite nož da presečete krompir duž vrha. Prelijte ga sa puterom i posolite, i poslužite toplo.

Možete dodati nekoliko kašičica javorovog sirupa ili smeđeg šećera. Cimet, muskatni oraščić, đumbir i drugi topli začini su ukusni slatki prelivi za slatki krompir.

Ostaci pečenog slatkog krompira mogu biti izvrstan doručak, jer njihov ukus postaje sve intenzivniji tokom noći. Čuvajte ih u pokrivenoj posudi u frižideru preko noći, i jedite hladno ili sledećeg jutra ponovo zagrejte sa prelivom po želji.

Gde kupiti batat i cena

Batat možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili prodavnicama povrća i voća, pijacama, bolje snabdevenim marketima, kao i od privatnih proizvođača. Neki ljudi ga pomešaju sa čičokom, jer i nju porede sa krompirom, ali ovo je drugačije povrće. Cena za 1 kg batata se kreće od oko 200 do 450 dinara.

Nutritivna vrednost i kalorije

Ovo korenasto povrće je bogato mnogim važnim hranljivim sastojcima, kao što su kalijum i vlakna, a ne sadrži masti ili holesterol, što ga čini idealnim dodatkom zdravoj ishrani.

Jedan slatki krompir srednje veličine, kada je pečen u ljusci i bez putera ili ulja, sadrži 103 kalorija, bez masti ili holesterola i 15% dnevno preporučene količine vlakana.

Vlakna

Slatki krompir srednje veličine sadrži 4 grama ili 24% preporučene dnevne doze vlakana.

Antioksidansi

Batat slatki krompir je bogat vitaminom A u vidu beta-karotena i vitaminom C. Ova dva antioksidansa rade na uklanjanju slobodnih radikala iz organizma.

Druge hranljive materije

Slatki krompir je takođe dobar izvor bakra, mangana, kalijuma, gvožđa i vitamina B6. On takođe sadrži tiamin, riboflavin i niacin.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!