Zvončići cveće uzgoj – Campanula

Zvončići biljka (lat. Campanula) je dvogodišnja, a pripada porodici zvončića. Odlikuje se vrlo raskošnim cvetovima. Vodi poreklo iz Južne Europe i Turske, a opisano je oko 300 vrsta ove biljke. Zvončići biljka može narasti od 40-80 cm visoko. Listovi su postavljeni nasuprotno na stabljici, nazubljeni su po ivicama. Cvet zvončića svojim izgledom kreira cvetne piramide, koje se odlično uklapaju u bašti. Zvončići cveće se koristi i u cvetnim aranžmanima kao rezani cvet. Neke vrste zvončića imaju jednostavne, a druge punjene cvetove. Cvetovi mogu biti bele, ljubičasto-plave i ružičaste boje.
Ovo dekorativno cveće se seje od maja do juna, i karakteristično je da cveta sledeće godine od juna do avgusta, a neke sorte i do kraja jeseni.
Najpoznatije vrste zvončića su: Campanula medium, Campanula carpatica, Campanula isophylla, Campanula persicifollia i druge.

Uzgoj i nega zvončića

Kada je u pitanju Campanula uzgoj je krajnje jednostavan, uostalom, kao i kod bilo kog drugog baštenskog cveća. Kao što smo rekli, zvončiće treba sejati od maja do juna, i to direktno u baštu. Nakon nicanja i inicijalnog razvoja biljka, možete je presaditi na razmake od 30-40 cm. Zemljište za sejanje zvončića treba biti dobro propusno, bogato krečnjakom, blago neutralno do alkalno, bogato humusom. Takođe, kako bi vaša biljka najbolje uspela, posejte je na sunčanom mestu. Ukoliko ovu biljku želite uzgajati kao rezani cvet, onda je u tom slučaju posejte u zasebne leje.

Kod sobnih zvončića, ukoliko držite biljku na sunčanoj strani – leti je potrebno da je zalivate dva puta dnevno, a na severnoj strani može svaki drugi dan. Možete je zalivati odstajalom vodovodskom vodom. Za vreme najintenzivnijeg rasta, što je negde od marta kroz 6 nedelja, biljku treba prihranjivati svakig 14 dana rastvorom đubriva. U jesen, kad biljka prestane sa cvetanjem, treba joj odrezati izboje, pustiti da prezimi u hladnoj prostoriji i umereno je zalivati. U proleće presadite biljku.

Razmnožavanje se obavlja reznicama.

Sobni zvončići u saksiji

Sobni zvončići obiljem svojih cvetića celo leto obično ukrašavaju prozore, balkone i terase. Nežnijim stabljikama treba obezbediti podupirač. Treba joj obezbediti sunčano, dobro provetreno mesto i sa dovoljno vlage, da bujno raste i na severnom i na južnom prozoru. Najpopularnija sobna vrsta zvončića je Campanula fragilis, koja cveta zvezdastim svetlo plavim cvetovima. Campanula isophylla ima svetlo plave i bele cvetove i takođe se gaji kao sobno cveće.

Vrtni zvončići

Campanula medium je vrtni zvončić. Prve godine je to mala biljka sa svega nekoliko listova, dok naredne godine naraste do 80 cm visoko i ima velike cvetove koji mogu biti bele boje, plavim i roze nijansama. Cvetovi mogu biti jednostrukih ili dvostrukih latica, a idealni su i za rezano cveće. Vrtni zvončić se seje od aprila do juna na otvorenom ili u teglice.

Dalmatinski zvončić (Campanula portenschlagiana) je čuveni pokrivač tla, a viseći zvončić (C. poscharskyana) i karpatski zvončić (C. carpatica) su veoma lep ukras za kamene bašte, suve zidove i popločane staze. Mogu dostići visinu od 10-15 cm i čine plavi cvetni tepih ispred visokog žbunja i ruža.

Sorta “Blauranke” (spada u vrstu Campanula poscharskyana) se naročito preporučuje za uzgoj, budući da njene duge stabljike sa cvetovima vise preko ruba saksije. Klupčasti zvončić (C. glomerata) i C. punctata su dobri za bašte u prirodnom ambijentu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!