Hortenzija sadnja uzgoj u saksiji presađivanje orezivanje razmnožavanje

Hortenzija cveće (lat. Hydrangea) nas oduševljava svojom lepotom od sredine leta do početka jeseni. Bilo da je u pitanju hortenzija u saksiji, hortenzija u vrtu ili hortenzija u tegli – ova biljka je omiljena ljubiteljima ukrasnog cveća.

Hortenzija karakteristike

Hortenzija je višegodišnji žbun koji se obično sadi u bašti, oko ograde ili u prednjem delu dvorišta. Ova dekorativna biljka proizvodi velike nakupine malih cvetova, koje izgledaju kao veliki loptasti cvet, u različitim nijansama roze, plave, ljubičaste, bele ili kombinacije boja. Cvetovi hortenzije traju do jeseni, kao što rekosmo. Listovi su nazubljeni. Ovaj žbun može porasti i do 4 m visoko.

Sadnja i uzgoj hortenzija

Kada je u pitanju hortenzija uzgoj se obično obavlja u bašti i saksiji. Neophodno je da zemlja bude vlažna, budući da će ova biljka uvenuti ako se zemlja isuši. Stoga, zalivanje hortenzije treba obavljati svaki dan ili svaki drugi dan. Vodite računa da ne poprskate cvetove vodom, da ne izgore na suncu. Preko zime biljku treba zaštititi malčiranjem. Prihranjivanje se obavlja jednom nedeljno dok biljka raste i cveta, dodajući vodi tečno đubrivo. Interesantno je da boja hortenzija zavisi od pH vrednosti tla, pa tako možete promeniti boju njenih cvetova menjanjem pH vrednosti zemljišta.
Sadnja hortenzija je u proleće ili jesen. Ova biljka zahteva puno sunce ujutru i hladovinu u popodnevnim časovima. Hortenzije velikog lista za rast zahtevaju potpunu senku, pa izaberite ovu sortu ukoliko imate hladovinu u svom dvorištu ili vrtu. Zemljište za sadnju hortenzija treba obogatiti sa kompostom. Hortenzije vole bogato, dobro drenirano zemljište koje može dobro da zadržava vlagu. Sadnu rupu treba popuniti sa nekoliko centimetara vode i ostaviti da se potpuno isprazni, a onda je popuniti sa zemljom i zaliti još jednom. Hortenzije se sade sa razmakom 1.5-2.1 m između biljaka. Za vreme sadnje treba dobro zaliti koren biljke. Vodite računa da koren zasadite na odgovarajućoj dubini, jer ukoliko ga posadite preduboko ili premalo duboko – to će se loše odraziti na biljku.
Kada je u pitanju hortenzija u tegli, odlučite se za jake i otporne sorte – poput plave, crvene, roze ili bele hortenzije. Hortenzija u saksiji traži dosta vode (najbolje kišnice), ali ne podnosi vlažnost. Hortenzija u tegli ili saksiji najbolje uspeva u blago kiselom (pH 5.5), glinovitom zemljištu koje je bogato humusom i dobro drži vlagu, ali da nije u stalnoj vlažnosti.
Najbolji period za presađivanje hortenzija je sledeće godine u proleće, a hortenzije u saksiji treba presađivati na svake 2-4 godine u saksiju koja je za broj veća.
Razmnožavanje hortenzija je najbolje i najlakše obaviti reznicama, koje ćete uzeti u julu ili avgustu, te ih zabodite u pesak u koji ste pre toga dodali treset. Dalje samo treba da održavate podlogu vlažnom i temperaturu od oko 15 C.
Orezivanje hortenzija je važno radi formiranja njihovog lepog oblika i proizvodnje cveća, a obavlja se samo kada je to baš neophodno. Nove hortenzije ne orezujte, a stare treba orezivati u pravo doba godine shodno sorti.

Vrste hortenzija

Vrste hortenzija koje se naročito uzgajaju su:
– “Bella” ili plava hortenzija (blue hortenzija),
– “Schone Bautznerin” ili roze,
– “Leuchtfeuer” ili crvena,
– “Rosita” ili roze i
– “Schneeball” ili bela.

Niža klasifikacija sorti hortenzija podrazumeva sledeće: hrastolika, krupnolisna, pamučasta, hortenzija puzavica, Hydrangea arborescens i druge.

Hortenzija cena i prodaja

Hortenzije možete kupiti u rasadnicima cveća i nekim cvećarama, a cena se kreće od 500 do 1200 dinara, zavisno od sorte.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!