Šta je spelta brašno hleb i sok

Spelta je drevna žitarica, koja se smatra pretkom pšenice, a danas je naročito cenjena kao žitarica koja sadrži dosta manje glutena od pšenice. U upotrebi je najviše brašno od spelte. Gde kupiti speltino brašno? Speltino brašno se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane i bolje snabdevenim marketima. Kada je u pitanju speltino brašno cena za 1 kg se kreće od 350 do 400 dinara. Da se i u vaš jelovnik uvrsti spelta recepti su brojni, a mi ćemo ovde navesti recept za hleb od spelte i sok od spelte.

Spelta karakteristike

Šta je spelta? Spelta (lat. Triticum spelta), koja je poznata i kao pir ili krupnik, jeste žitarica. Spelta je dospela u žižu interesovanja kao žitarica sa dosta manjim udelom glutena nego obična pšenica. Ovo je drevna žitarica koja je člаn iste porodice žitarica sa pšenicom, raži i ovsem, аli je sаsvim drugа vrstа i imа neke jedinstvene osobine. Poreklo vodi iz južne Azije, a doneta je na Bliski Istok pre oko 9000 godina i od tada se proširila po čitavoj Evropi. Ova žitarica ima visoko stablo i sklona je poleganju. Ima dugačke klasove bez osja, sa lomljivim vretenom. Raste u ljusci, zbog čega je prerada skuplja jer se vrši dodatni proces obrade u odnosu na druge srodne žitarice, a to je ljuštenje ili guljenje. Zrno spelte je na prvi pogled slično pšeničnom, duguljasto i usko. Spelta sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Danas je u upotrebi najviše brašno od spelte.

Gde i kako se gaji spelta

Budući da zrno spelte ima tvrdu ljusku (zaštitni omotač), ova žitarica je veoma otporna na mrazeve i niske temperature, kao i na štetočine i druge negativne uticaje. Posle žetve zrno ostaje u ljusci koju je pre mlevenja neophodno ukloniti posebnim mašinama, što poskupljuje proizvodnju. Spelta je veoma otporna žitarica i ne zahteva posebne uslove gajenja, kao ni đubrenje zemljišta. Ono što joj ne odgovara i što će sprečiti njeno uspevanje jeste prirustvo teških metala u zemljištu. Ima skromne zahteve prema kvalitetu zemljišta, klimatskim uslovima, kao i agrotehnici. Ne zahteva hemijsko tretiranje pesticidima, pa je spelta odličan izbor za uzgoj kao organska žitarica. Zahvaljujući gustom plodoredu, sprečen je razvoj korova na njivi, pa se ne mora sprovoditi ni zaštita herbicidima.

Prednost speltinog brašna

Speltino ili pirovo brašno ima brojne prednosti u odnosu na klasično pšenično brašno: pre svega, više je vodorastvorljivo i lakše svarljivo nego pšenično brašno i predstavlja prihvatljivu zamenu za ljude sa netolerancijom na gluten (napominjemo, spelta sadrži dosta manje glutena od pšenice, ali ipak sadrži gluten). Takođe, brašno od spelte sadrži više proteina i manje kalorija nego pšenično brašno. Sadrži i dosta hranljivih materija, poput vlakana, vitamina B2, mangana, niacina, bakra, fosfora. Spelta ima znatno tvrđi spoljašnji omotač od pšenice, stoga tokom procesa mlevenja može da zadrži više hranljivih materija i ukus. Takođe, ovaj tvrd omotač štiti i biljku od štetočina, pa se spelta može gajiti i bez upotrebe pesticida.

Kako se pravi hleb od spelte

U adekvatnu posudu stavite 350 g speltinog brašna i 150 g pšeničnog brašna. Potom treba da dodate 1 kesicu suvog kvasca, 1 kašičicu soli, 1 kašiku šećera, 3 kašike maslinovog ulja i uz lagano dodavanje 420 ml mlake vode umesite testo za hleb od spelte. Testo ne treba da bude previše tvrdo, a kada počne da se odvaja od zidova posude gde se mesi, treba ga premesiti i ostaviti da odstoji oko 30 min na toplom mestu. Kada oblikujete veknu hleba, stavite je u kalup koji ste pre toga podmazali uljem i ostavite još pola sata na toplom mestu. Hleb od spelte treba peći u rerni koja je zagrejana na 180 C,  dok ne porumeni.

Sok od zelene trave spelte

Sok od spelte je veoma zdrav i preporučuje se svima. Sok se zapravo dobija od zelene trave spelte (kada posejete zrna spelte, pa posle nekoliko dana posečete isklijalu travu do zemlje). Ova trava od spelte se stavi u blender i uz dodatak vode se izblendira. Na ovaj način ćete dobiti gust zeleni sok koji se mora procediti. Konzumirajte 4-8 velikih kašika ovog soka svakodnevno, 1-2 časa nakon što ga procedite. Treba napraviti pauzu posle 20 dana ispijanja soka. Sok od spelte je dobar za detoksikaciju, mršavljenje i jačanje imuniteta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!