Juka drvo života nega održavanje presađivanje cena

Drvo života ili juka biljka predstavlja veoma dekorativnu biljnu vrstu koja se može gajiti na otvorenom i u saksiji. Kada je u pitanju ovo zanimljivo drvo života nega i održavanje su veoma jedostavni, a objasnićemo ih u okviru ovog članka. Da kupite drvo života cena može biti dosta visoka, ali mladi primerci se mogu naći i za oko 1000 dinara.

Drvo života karakteristike

Juka biljka (Yucca), poznatija kao drvo života, jeste višegodišnji žbun koji je izuzetno jak i vodi poreklo iz severne i centralne Amerike. Biljka ima debele stabljike na čijem vrhu se nalaze rozete listova koji su šiljati. U prirodi, iz ove rozete listova može izrasti cvetna stabljika sa brojnim zvonastim cvetovima, mada je ovo vrlo retka pojava. Brojne vrste ovog cveća se razlikuju po veličini i boji, a zajedničko im je to da mogu da uspevaju u toplim i suvim klimatskim uslovima i da se neguju na identičan način. Juka biljka se najčešće razmnožava iz reznica, a moguće je i razmnožavanje iz semena. Drvo života raste sporo, a može narasti i do 3 m.

Drvo života gajenje

Drvo života se može uzgajati na otvorenom ili u saksiji. Ukoliko želite da ovu biljku uzgajate iz semena, morate znati da će joj trebati nekoliko meseci da klija, jer su semenke juke spore što se tiče klijanja. Najbolje je uzeti reznice sa odrasle biljke. Tokom prve dve do tri godine, ovu biljku treba držati u zatvorenom prostoru. Kada je u pitanju drvo života presađivanje treba obaviti u veću posudu ukoliko koren ove biljke počne da izlazi izvan saksije u kojoj se trenutno nalazi. Kada vaše drvo života dostigne dve do tri godine, slobodno ga posadite napolju u proleće. Drvo života cveta tokom letnjih meseci, kada je toplo. Ovu biljku treba držati na toplom i suvom mestu. Zemljište mora biti dobro propusno, kako bi se sprečila pojava truleži korena. Treba koristiti poseban supstratni miks za juku ili kaktus, a možete i sami da pomešate 3 dela lagane gline, 4 dela peska i 1 deo obične zemlje.

Kada je u pitanju drvo života održavanje je veoma jednostavno. Prihrana se obavlja retko ( 1 mesečno tokom letnjih meseci ujutru i do 2 puta tokom čitave zimske sezone), a koristi se đubrivo rastvorljivo u vodi i bogato kalijumom. Ova biljka ne treba često da se zaliva, a kada počne da joj se razvija lišće u toplim mesecima – možete je zalivati 1 nedeljno. Debeli sloj malča štiti juku od izmrzavanja. Orezivanje juke se obavlja na sledeći način: uklonite uvele listove na zrelim biljkama. Potrebno je oomogućiti novim listovima da rastu. Nakon što drvo života prestane sa cvetanjem i pojave se plodovi, treba da odsečete cvetno stablo.

Gde kupiti drvo života i cena

Cena za mlado juka drvo života se kreće od 1000 dinara pa na više, dok su stariji primerci često dosta skuplji.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!