Ne bacajte koru od banane jer dobijate besplatno đubrivo za sve biljke

Nema sumnje da je kod nas banana omiljeno voće, bez obzira što ne raste ovde. Gotovo svi mi koji volimo banane, kada pojedemo bananu koru bacimo u smeće. Ovo je greška, jer kora od banane može da se upotrebi na različite načine. U ovom slučaju govorimo o pravljenju đubriva za biljke od kore banana, koje smo pripremali i koristili. Ova odlična organska prihrana može se koristiti za cveće, kao i sve druge biljke, a bogata je kalijumom, fosforom i kalcijumom.

Priprema

Iseckajte makazama 4 kore od banana. Komadiće pokupite i ubacite u plastičnu flašu, kojoj ste prethodno odsekli vrh. Zatim preko nalite vodu i poklopite.  Ostaviti na pogodno mesto da odstoji 3 dana. Sadržaj će postupno da potamni, a voda će postati bogata mineralima neophodnim za rast biljaka. Nakon 3 dana procedite sadržaj. Dobili ste tečno đubrivo od kore banana sa kojim možete zalivati sve biljke. Sada možete redovno da ga pravite. Banane su dostupne tokom cele godine.

Upotreba

Zalijte cveće u saksijama i žardinjerama ili biljke koje uzgajate u bašti. Svakoj biljci dodajte po jednu čašu ovog tečnog đubriva nedeljno. U narednom periodu to bi trebalo da se odrazi na biljke, tako što će one izgledati lepše, bolje će cvetati ili će imati zdravije plodove, ako plodonose.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!