Kako se pravi sok od zove za zdravlje recept i priprema

Tokom vrelih letnjih dana, sok od zove predstavlja idealno osvežavajuće piće. Ovaj sok ima jedinstven ukus i može ga napraviti svako na lak i jednostavan način. Sok od zove priprema se u proleće i leto. Neko kaže da je štetan za muškarce, odnosno da sok od zove sterilitet kod muškaraca može da izazove. Postoji i pitanje da li sok od zove u trudnoći sme da se koristi? Osvrnućemo se i na to u nastavku teksta.

Gde raste zova i kako se bere

Zova inače raste samoniko u obliku većeg grma ili manjeg drveta, ali može i da se uzgaja. Zova raste na obodima šuma, duž seoskih puteva i parcela. Ljudi cvetove zove beru u prirodi ili je paze i neguju na svojim parcelama upravo zato što dobro poznaju njene prednosti. A evo i kako se bere zova. Najbolje uzmite običnu kesu i u nju stavljate cvetove. Na taj način se mirišljavi cvetići, koji su grupisani u cvasti, neće rasuti. Gledajte da je berete sa ekološki čistog terena, jer se cvetovi ne peru, potrebno je samo sačekati izvesno vreme da se raziđu bubice koje su moguće je prisutne.

Za ovaj naš sok od zove recept obuhvata samo nekoliko prirodnih sastojaka i bez konzervansa je.

Kako napraviti sok od zove i limuna

Sok od zove i limuna recept

Sastojci:

 • 10-12 velikih cvetova zove
 • 1 kg meda
 • 2-3 velika limuna
 • 8 g svežeg kvasca
 • 8 l vode

Sok od zove priprema:

Operite cvetove zove i stavite ih na dno lonca od 10 litara. Dodati med, sok od limuna i ostatak limunove kore isecite na kriške. Dodajte vodu, tako da pokriva sve sastojke i ostaviti da odstoji tako do sledećeg dana. Sutradan napuniti lonac sa vodom, izmešati, dodati kvasac i ostavite lonac dva ili tri dana na toplom mestu, pokriven gazom. Ne zaboravite da promešate sadržaj ujutru i uveče, ali i da ga probate, da biste znali kada je gotov sok.

Kada sok od zove dobije željenu kiselost, treba ga sipati u boce i čuvati u frižideru.

Da li je zdrav sok od zove i za šta je dobar

Da li je sok od zove za zdravlje dobar ili štetan? Sok od zove nije samo ukusan napitak, već ima i čudotvorne efekte na ljudski organizam.

Ukoliko pijete sok od zove zdravlje ćete sigurno poboljšati, jer ovaj napitak može pružiti poboljšanje kod bolesti kao što su respiratorne i probavne bolesti, bubrežna oboljenja, bolesti digestivnog sistema i prehlada. Takođe se preporučuje za one koji žele da izgube težinu.

Za šta je dobar sok od zove?

 • poboljšava funkciju imunog sistema
 • štiti od infekcija i bakterijskih upala
 • reguliše varenje hrane
 • sprečava razvoj dijabetesa
 • pomaže da izgubite na težini
 • deluje protiv gripa
 • snižava krvni pritisak
 • ublažava alergije.

Sme li se sok od zove u trudnoći konzumirati

Sok od zove u trudnoći, što se nauke tiče, nije dokazano bezbedan. Nezrele bobice zove su otrovne i mogu da izazovu proliv, mučninu i povraćanje – pa mogu negativno uticati na majku i plod tokom trudnoće.

Da li je sok od zove štetan za muškarce?

Da li je istina da sok od zove sterilitet kod muškaraca izaziva? Na ovo pitanje ne postoji još uvek precizan odgovor u nauci, mada je u narodu odomaćeno verovanje da je sok od zove štetan za muškarce i da ne treba da ga piju, upravo zato jer može da izazove sterilitet i impotenciju.

Obavezno pročitajte i kako se pravi sok od plodova zove, koji je još zdraviji

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!