Kako napraviti domaći gusti sok od višanja kuvani i bez kuvanja

Sok od višanja je predivan i zdrav napitak, a mnogima je uzgred i omiljeni sok. Višnje su kiselo voće i baš su pogodne da se od njih nešto pravi. Zato se najviše zamrzavaju, da bi se kasnije mogle upotrebiti u receptima ili se od njih pravi sok. Najbolja opcija je da pravimo kod kuće domaći sok od višanja, jer sami kontrolišemo sastojke i proces kako se priprema, a to se može uraditi na više načina. Tako možemo praviti gusti sok bez kuvanja ili kuvani sok od višanja, zatim sok iz sokovnika na paru ili električnog sokovnika, kao i sok od višanja sirup. Pogledajte sve recepte kako napraviti, pa izaberite pristup koji vam najviše odgovara.

Sok od smrznutih višanja

Ovo je možda i najjednostavniji način da se napravi sok od višanja. Smrznute višnje su dostupne tokom čitave godine, pa možete bilo kad praviti ovaj sok. Jednostavno ostavite višnje da se odmrznu u neku posudu. Već po odmrzavanju ćete primetiti da su pustile dosta soka. Kada su potpuno odmrznute, onda procedite sadržaj u drugu posudu. Pritisnite malo višnje o cediljku, da bi pustile što više soka. Dobijeni sok zasladite i razblažite vodom po želji. Višnje koje su isceđene mogu se iskoristiti za kolače i pitu.

Gusti sok od višanja

Napravite ekspresno gusti sok od višanja koji pijete odmah. Za ovaj sok možete koristiti sveže višnje, ali to može biti i sok od smrznutih višanja, koje ste naravno za ovu priliku odmrzli. U ovom slučaju su nam potrebne višnje bez koštica, koje ćemo ubaciti u blender. Možemo dodati vanilu ili cimet. Zasladite sa medom ili šećerom po želji. Miksujte dok se ne napravi kaša. Zatim dodajte vode da to ipak poprimi formu soka. Sipajte gusti sok u čaše i dodajte kockice leda. Veoma brza i efikasna priprema.

Sok od višnje iz sokovnika na paru

Iako je ovaj sokovnik na paru malo potisnut danas, još uvek može da se nađe u prodaji i nije loša investicija, ako ćete svake godine praviti domaći sok od višanja ili sokove od nekog drugog voća. Kad imate puno višanja ovaj sokovnik je idealan način da to voće iskoristite. Uz upotrebu ovog sokovnika možete napraviti kvalitetan prirodan sok od višanja. Ako ne znate da koristite ovaj sokovnik, treba vam uputstvo za upotrebu ili iskustva starijih. Sve je vrlo jednostavno, ali ne i prvi put.
Operite i razvrstajte višnje i da znate da nema potrebe za uklanjanjem peteljki. Peteljke višanja su jestive i imaju lekovita svojstva, pa se od njih pravi čaj. Može se ostaviti čak i poneki list. Neko puči višnje, odnosno odvaja od koštice, ali u ovom slučaju to može biti sok od višanja sa košticama, peteljkama i listovima. Znači nema potrebe za odvajanjem. Zatim operite i instalirajte sokovnik prema uputstvu za upotrebu. Napunite posudu sa višnjama i pustite ih da se pare oko 1 sat, pritom pazeći da se dno ne isprazni od vode. Ako ima puno višanja biće više tura, pa ovaj posao može potrajati. Šećer se može dodavati u sok od višanja da bi bio slađi i to uradite po vlastitom ukusu. Možemo da kažemo da je ovaj sok od višanja kuvani, jer se praktično kuvaju na pari.

Kuvani sok od višanja

Višnje se prvo operu, zatim se odstrane koštice i peteljke. Sipati u veliku posudu i dodati limuntus, šećer i vodu. Poklopite i neka stoji 24 sata na tamnom i hladnom. Promešati povremeno, radi otapanja šećera. Nakon 24 sata, propasirajte sok kroz cediljku. Ovo je sok od višanja kuvani zato pristupamo kuvanju. Dakle sve prokuvati, ali vodite računa o temperaturi, da ne bi penilo i kipilo. Dovoljno je da kuva nekoliko minuta. Odmah se sipa u vrele flaše, koje smo prethodno zagrijali u rerni, i začepi. Složiti u lavor i zamotati ćebetom, da se hladi postepeno. Hladi se par dana. Zatim odložite flaše na mesto gde ih čuvate, a sok može da traje godinu dana, taman do sledeće ture.

Sastojci: 3 kg višanja, 3 kg šećera, 30 g limuntusa, 2 l vode

Sok od višanja nekuvani

Ovaj je isto dobar recept za sok od višanja, jer je bez kuvanja, pa su onda svi sastojci kojima višnja raspolaže sačuvani. Višnje očistiti od peteljki i oprati vodom. Sipajte višnje u veliku posudu. Gnječite ih da bi pustile sok i da se odvoje od koštice. Dodajte im onda isečene kolutove limuna. Nalijte u posudu vode. Poklopite posudu i ostavite višnje tako 12-24 sata. Nakon tog vremena pristupamo ceđenju. Koristite gustu cediljku i pritiskajte višnje, tako da će i malo pulpe proći, a na taj način možemo uticati na gustinu soka. Što se tiče dodavanja šećera, tu sad postoje dve mogućnosti. Prva je da dodamo manju količinu šećera i da pijemo ovaj sok, takav kakav jeste. On može da se čuva u frižideru i kratko će da potraje, zato mora brzo da se popije. Bez konzervansa je. Druga mogućnost je da se soku doda veća količina šećera. Znači koliko litara soka je dobijeno, toliko kg šećera ćemo dodati. To je onda ustvari sok od višanja sirup bez kuvanja, koji se razblaži vodom. Ovaj sirup od višanja zbog količine šećera u njemu može nešto duže da traje i to mu je prednost, a mana mu je baš velika količina šećera. Bilo kako da ste odlučili šećer treba mešati u soku dok se ne istopi, a to može da potraje. Onda ćete sok sipati u pripremljene čiste staklene flaše.

Sastojci: 2 kg višanja, 1 l vode, 2 limuna, šećer

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!