Domaći sok od koprive i limuna kako se pravi recept

Sok od koprive i limuna je poželjno pripremati svež po potrebi, ali ga takođe možete kupiti i u prodavnici zdrave hrane. Domaći sok od koprive je tamno-zelene boje i obično se pije u porcijama od oko 30-ak ml, budući da mu je ukus jak, a sadržaj hranljivih materija visok. Možete napraviti sok od koprive tako što ćete iscediti samo lišće ili lišće i stabljiku biljke ili mešanjem listova sa vodom. Možete da pomešate 2 šolje listova koprive sa 1 šoljom vode kako bi napravili domaći sok od koprive u blenderu. Kako se pravi sok od koprive objasnićemo u okviru ovog članka. Sok od koprive za decu predstavlja odličan izbor, a naročito je značajan za lečenje anemije, zahvaljujući svom visokom sadržaju gvožđa.

Kako i kada se bere kopriva za sok

Domaći sok od koprive treba pripremati isključivo od mladih i sočnih listova ili i listova i stabljike koprive. U proleće, tačnije od marta do maja, treba ubrati vrhove mladih biljaka koprive do 10 cm. Vodite računa da uberete koprive koje su podalje od prometnih saobraćajnica ili industrijskih postrojenja, već se odlučite za one koje su rasle u izolovanoj prirodi – ukoliko je to moguće. Obavezno koristite zaštitne rukavice! Poželjno je prokuvati ili popariti listove koprive pre upotrebe, mada poklonici sirove hrane ne misle tako.

Kako napraviti sok od koprive sa limunom

Kako se pravi sok od koprive? Kao prvo može da se napravi pomoću sokovnika. Postoje sokovnici koji su adekvatni za lisnato povrće, a neki koriste i blender, te mašinu za mlevenje mesa. Ukoliko nemate ništa od tih aparata, a želite da pripremite lekoviti sok od koprive i limuna, recept vam navodimo u daljem tekstu:

Neophodni sastojci: 30 vrhova mladih i sočnih kopriva, 2 l vode, 2 limuna

Priprema:

Preko vrhova koprive nalijte ključalu vodu, neka se hladi, a potom dodajte i limun koji ste prethodno isekli na kolutove. Ostavite ovo da odstoji 24 sata. Nakon isteka tog perioda, procedite sok. Dobijeni domaći sok od koprive sipajte u čaše, zasladite medom i pijte. Može se čuvati u frižideru, ali ne duže od 24 sata.

Za šta je dobar sok od koprive kao lek

Domaći sok od koprive je veoma bogаt hrаnljivim mаterijаmа. Ne sadrži mаsti, holesterol i nаtrijum. Kopriva je veoma bogata vitaminom C i gvožđem, pa se sok od koprive za anemiju veoma koristi i daje odlične rezultate. Sok od koprive će vam smаnjite bolove u mišićimа i zglobovimа.

Sok od koprive kao lek se koristi još i zа lečenje:

– ekcemа

– аrtritisа

– gihtа

– tendinitisa

– benigne hiperplazije prostate

– bolova zbog ujedа insekаtа

– protiv alergije.

Ako vas interesuje kako se koristi kopriva u organskoj poljoprivredi, to pogledajte ovde

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!