Kako napraviti SOK OD TRNJINA, kada se beru TRNJINE i lekovita svojstva

Trnjina je divlje šumsko voće, iako može i da se uzgaja. Grm je trnovit i cveta u proleće. Iz cvetova se razvijaju plodovi, tamno plave bobice, koje su prečnika oko 1 cm. Poznata je i kao divlja šljiva. Plodovi se beru od oktobra pa do marta. U divljini ćete ih naći po obodima šuma. Iako je trnjina jestiva, prilično je kisela i opora za jelo u svežem stanju. Zato je od nje najbolje napraviti sok.

Kada se beru trnjine za sok

Trnjine su pravo jesenje, pa čak i zimsko voće. Kada nema više drugog voća na drveću, trnjine su tu. Mogu se brati već od oktobra, ali smatramo da je bolje nakon prvih mrazeva. Naročito ako se beru za sok od trnjina, treba malo da omekšaju. One neće ni posle mraza da opadnu sa grana, pa ćete ih često videti i zimi kada je sneg. Prema tome mogu se brati i do proleća.

Kako se pravi sok od trnjina

Trnjine koje ste ubrali posle prvih mrazeva sipajte u ključalu vodu. Koliko ima kilograma trnjina, toliko treba biti litara vode. Poklopiti i ostaviti preko noći da se hladi. Narednog dana propasirajte i procedite sadržaj. Dodajte četvrtinu šećera u odnosu na težinu trnjina. Neka prokuva da se šećer rastopi, a onda sipajte u tople unapred spremne sterilisane flaše. Flaše umotati u ćebe da se hlade postepeno.

Lekovita svojstva

Zbog svojih lekovitih osobina trnjina spada u lekovite biljke. Lekovitost ispoljavaju: koren, kora, cvet i plod. Cvet je dobar diuretik i blag laksativ, pa se pravi za čaj od cvetova. Duža upotreba čaja se preporučuje kod uvećane prostate. Plod se koristi kod probavnih smetnji praćenih prolivom. Čaj od plodova je dobar protiv kašlja, te za ispiranje usta i ždrela kod upale sluzokože. Čaj od korena trnjine se preporučuje za lečenje groznice. Kora pomaže u lečenju dijareje i dizenterije. Plodovi trnjine se mogu upotrebiti na razne načine, kroz voćne sokove, kompote, vino, rakiju, sirće itd. Svež sok trnjine smiruje upalu želuca i uopše leči zapaljenje sluzokože organa za varenje. Dobar je za čišćenje pluća i delotvoran protiv žutice.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!