Oleander uzgoj orezivanje bolesti

Lijander u saksiji je veoma popularno cveće, ali se može gajiti i u vrtu. Cveta od juna do oktobra i omiljeno je ukrasno drveće. Oleander ili lijander cveće (lat. Nerium oleander) je biljka koja pripada porodici Apocynaceae i površno gledano je slična sa maslinom, otuda joj i potiče ime. Ovo veoma lepo ukrasno drveće po habitusu je zimzeleno šiblje ili malo drvo, a uzgaja se zbog svojih prelepih cvetova. Da li je oleander otrovan? Ova biljka je otrovna u svim svojim delovima. Oleander je jedna od najviše toksičnih gajenih biljaka za vrt i dvorište.

Karakteristike oleandera

Oleander može da raste od 2-6 m visoko, poseduje široku krošnju, a listovi mu rastu u paru ili u troje. Inače, listovi oleandera su duguljasti, debeli, kožasti, tamno-zeleni, i šiljati. Cvetovi se mogu videti kako rastu na krajevima grana, a mogu biti: bele, crvene, žute ili ružičaste boje. Cvetovi oleandera mirišu tek uveče. Duguljasti plod oleandera se rasprsne i rasprši sitno seme kada sazri.

Lijander u saksiji se kod nas gaji od proleća do kasne jeseni. Ova biljka se preko zime obavezno mora uneti u kuću, budući da je njeno prirodno stanište Sredozemlje, gde je potpuno drugačija klima nego kod nas.

Grčki oleander (Asclepias curassavica) je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Asclepiadaceae. Ova biljka poseduje žuto-narandžaste cvetove, a njen mlečni sok može iritirati kožu.

Gajenje oleandera

Oleander treba posaditi na mestu gde će dobijati puno sunčeve svetlosti, ali može tolerisati i polusenku. Sadi se u proleće ili na jesen. Nakon sadnje kontejnerskih sadnica oleandera, treba dobro zaliti biljku. Zemljište mora biti dobro propusno. Lijander biljka raste 25-30 cm godišnje. Za lijander u saksiji treba koristiti veliku saksiju, drvene bačve ili sanduke. Preko leta biljku treba dobro zalivati. Preko zime se oleander unosi u kuću, a prostorija u kojoj se drži mora biti svetla, ne sme biti previše toplo i temperature ne smeju da padaju ispod 0 C. U ovom periodu se lijander malo zaliva i ne prihranjuje se. Zahteva mnogo čistog i svežeg vazduha i provetravanje.

Lijander se presađuje najviše jednom u 2-3 godine, u martu mesecu.

Orezivanje oleandera treba obaviti nakon cvetanja, kako bi zadržao svoj lep grmoliki oblik. Odstranite izbojke ispod cvetnih pupoljaka. Prilikom orezivanja koristite zaštitne rukavice!

Razmnožavanje se obavlja reznicama vrhova stabljika koje treba uzeti na proleće.

Kada je u pitanju oleander bolesti koje ga napadaju su slične kao kod drugih mediteranskih baštenskih biljaka, a to su uglavnom: suva trulež, štitaste, vunaste i lisne vaši.

Da li je oleander otrovan?

Oleander je, nažalost, veoma otrovna biljka, naročito za životinje, naročito kada se konzumira u velikim količinama. Kardiotonični glikozidi (oleandrin i oleandrigenin) su odgovorni za toksičnost ove biljke, a mogu biti toksični kada se progutaju. Sisari (prevashodno psi i ljudi) su relativno osetljivi na kardiotonične glikozide. Ukoliko na bilo koji način unesete lijander cveće u svoj organizam, to može uticati na vaš gastrointestinalni sistem, srce i centralni nervni sistem. Simptomi trovanja uključuju: mučninu, povraćanje, bol u stomaku, proliv, višak lučenja pljuvačke, kolike. Može se javiti i nepravilan puls, ekstremiteti mogu postati bledi i hladni. Efekti trovanja ovom biljkom na centralni nervni sistem su: pospanost, potresi, napadi, i u krajnjem slučaju koma koja može dovesti i do smrti. Sok od oleandera je takođe otrovan i izaziva alergijske reakcije i iritacije na koži.

Gde nabaviti i cena

Ukoliko vas zanima oleander cena za odraslu biljku je i do nekoliko hiljada dinara (oko 5-6.000 dinara). Sadnice oleandera se mogu nabaviti po znatno povoljnijoj ceni, i do nekoliko stotina dinara, a možete ih nabaviti od privatnih uzgajivača ili rasadnika.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!