Kurtovska kapija paprika seme uzgoj prinos

Paprika je jednogodišnja biljka, sa uspravnom i slabo razgranatom stabljikom. Kurtovska kapija paprika je crvene boje, snažna i kompaktna. Odlikuje se visokim rastom i visećim plodovima. Plod je duga kapija intenzivno crvene boje u biološkoj zrelosti, krupan i debelog perikarpa. Ova parika je tamnozelene boje u tehnološkoj zrelosti. Što se tiče sazrevanja, paprika kurtovka spada u kasne sorte. Jako je ukusna i rodna. Ovo je najbolja paprika za ajvar, a prinosi se kreću i do 30 t/ha.

Setva semena

Kada je u pitanju paprika kurtovska kapija, setva semena se obavlja krajem marta. Kako bi iznikla brzo i pravilno, zahteva toplinu zemlje i vlagu. Iz tog razloga, najbolje je da se paprika kurtovka uzgaja u rasadniku gde ćete joj obezbediti sve neophodne uslove. Sprovedite sijalicu kako bi čitav dan i noć grejala biljke. U idealnim uslovima, kurtovksa kapija paprika bi trebalo da iznikne za 10-15 dana.

Kada treba da posejete seme u rasadnik, preporučuje se da na 4 dana pre sejanja stavite seme paprike u mlak čaj od kamilice i onda ga posejte u plitka korita.

Sadnja rasada

Rasad paprike treba da se “kali“ pre nego što se iznese na polje. Ovo znači da treba bar nedelju dana da se izloži prirodnim uslovima (direktna sunčeva svetlost, hladne noći, kiša, vetar i dr.). Rasađivanje treba obaviti nakon kiše, po oblačnom vremenu. Ukoliko je pak rasad odnegovan u kontejnerima (ima busen), može se saditi i po toplom i sunčanom vremenu. U preventivne svrhe, još u leji biljke treba isprskati bakarnim sredstvom i sistemskim insekticidom. Dan pre čupanja treba sprovesti obilno zalivanje. Ukoliko se sadnja rasada paprike obavlja u zaštićenom prostoru, nema potrebe za kaljenjem. Iskopajte sadne rupe, zalijte ih i onda sadite rasad u blato. Nakon sadnje odmah sledi zalivanje. Sa mladim biljkama treba postupati pažljivo. Dubina sadnje je do prvih listića na stablu, a obavlja se na 50×25 cm po jedna biljka.

Uzgoj i nega

Nakon nicanja biljaka, presađivanje se obavlja polovinom maja na dobro nađubreno zemljište, koje je peskovito i rastresito, sa razmakom od 50×25 cm. Preporučuje se da postavite 2-3 sadnice zajedno, budući da bolje uspevaju kada su postavljene zajedno. Prinos daje u avgustu i septembru.

Paprika zahteva veliku i stalnu temperaturu i vlažnost zemljišta. Optimalna temperatura za nicanje je 25-30 C.

Papriku treba zalivati redovno, a strukove koji se nisu  pravilno razvili treba ukliniti. Ova paprika se brzo prima kada se rasadi, i zahteva veliku toplotu i vlažnost zemljišta.

Kako se koristi za jelo

Kurtovska kapija je najbolja paprika za ajvar. Ona se prvo opere, zatim ocedi, pa ispeče, oljušti, ocedi i samelje, te se preliva zagrejanim uljem i zatim prži nekoliko sati.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!