Saveti za uzgoj lavande i isplativost gajenja

Ako vas zanima uzgoj lavande, isplativost je zaista impresivna. Prirodno stanište mirisne lavande je mediteransko područje, međutim, gajenje lavande je moguće i u našim klimatskim uslovima. Uzgoj lavande može biti plantažnog tipa, ali i u saksijama na terasi ili balkonu. Sadnja lavande je veoma jednostavna, a obavlja se u prolećnim mesecima. Razmnožavanje lavande se obavlja vegetativno (reznicama) ili semenom, ukoliko nije reč o sterilnom hibridu. Posle otprilike 6 nedelja možete obaviti presađivanje lavande u veće saksije ili u zemlju. Glavno orezivanje lavande se sprovodi u kasno proleće. Otkup lavande nikada nije bio problem, a za nju su naročito zainteresovane kozmetička i farmaceutska industrija. Prinos lavande po hektaru može biti veoma veliki, ali tek u 3. godini od sadnje, kada se očekuje pun rod i prava isplativost.

Kako i kada se sadi lavanda

Lavanda dobro podnosi klimatske uslove kod nas i gajenje lavande može biti veoma isplativo. Kada se sadi lavanda? Sadnja lavande se obavlja u proleće, u aprilu i maju.  Vodite računa da zemljište bude dobro propusno, ali nemojte saditi lavandu u vlažnom području. Ukoliko gajite lavandu u saksijama, obavezno stavite drenažni sloj šljunka na dnu saksije. Nakon sadnje, biljku treba zaliti, a kasnije veoma dobro podnosi sušu. Tokom zime lavandu ne treba zalivati. Kada je zemljište bez vode, lavanda može da toleriše i veoma niske temperature, čak do -20 C, međutim, problem je što voda u zemljištu dovodi do smrzavanja korena. Posadite lavandu tamo gde će biti zaštićena od vetra i imati puno sunčeve svetlosti, budući da ne može uspevati u senci. Ako sadite lavandu u zemlju, iskopajte rupu koja će biti široka 30 cm i duboka oko 20 cm. Spremite smešu od peska, treseta, komposta i zemlje koju ste iskopali – naročito vodite računa da smeša ima dobru drenažu. Ubacite u tu iskopanu rupu kašičicu koštanog brašna ili drugo đubrivo koje se sporo rastvara, te napunite rupu smešanom zemljom i pre nego što spustite mladu lavandu u zemlju, na njen koren dodajte malo stimulatora rasta korena i zatrpajte.

Lavandu treba saditi u redovima, u pravcu sever-jug. Rastojanje između redova treba da iznosi 1 m, a između biljaka 0,5 m. Na jednom hektaru zemlje možete posaditi 20.000 biljaka lavande.

Gajenje lavande kod nas

Lavanda dobro uspeva kod nas, dobro podnosi sušu, ne zahteva mineralna đubriva niti posebnu hemijsku zaštitu. Ne voli vlažno i kiselo zemljište, već ono mora biti dobro propusno, i ne mora biti naročito plodno. Osnovna nega useva se odnosi na orezivanje lavande krajem maja na visinu 8-10 cm, u cilju formiranja gusto zbijenog grma. Lavanda se opet orezuje u drugoj godini na visinu 15-18 cm, a posle toga nema potrebe oblikovati njenu krošnju. Naročito vodite računa o suzbijanju korova, koga treba suzbiti pre početka vegetacije. Što se tiče zalivanja, lavandu treba dobro zalivati u prvoj godini, naročito kada nastupi letnja suša.

Prinos, otkupna cena i isplativost

Ukoliko vas zanima uzgoj lavande isplativost je i više nego očigledna, ali morate biti strpljivi. Prinos lavande po hektaru u prvoj godini je zanemariv. Puna isplativost se očekuje tek u 3. godini. Kada je u pitanju eksploatacija plantaže lavande, ona prosečno traje 10 godina. Otkup lavande je nešto što posebno zanima kozmetičku i farmaceutsku industriju, budući da se od lavande prave kreme, ulja i drugi kozmetički preparati. Od jednog grma dobro razvijene lavande se dobije od 1-1.5 kg cveta, a budući da na jednom hektaru treba biti posađeno 20.000 biljaka (u slučaju hibrida to je 10.000 biljaka), prinos lavande po hektaru je zaista nezanemariv. Ulje lavande je naročito cenjeno, pa je gajenje lavande zapravo najviše isplativo upravo zbog njenog ulja, čija cena se na svetskom tržištu kreće oko 100 eura za 1 litar. Otkupna cena lavande se kreće oko 600 dinara po 1 kg cveta lavande.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!