Ciklama cvet uzgoj i održavanje – boja, divlja ciklama

Ciklama cvet ili zimska lepotica (lat. Cyclamen), koja pripada porodici Primulaceae, jeste višegodišnja biljka sa podzemnom stabljikom u obliku gomolja. Ciklama cveće simbolizuje sve ono što je pozitivno – poput ljubavi, sreće, iskrenosti. Ovaj cvet koga karakteriše ciklama boja može da se gaji kao sobno cveće, ali i kao baštenska biljka. Poreklom je iz mediteranskih krajeva. Patuljaste vrste ciklame mogu narasti od 15-30 cm u visinu.

Ciklama cvet je veoma elegantan i cveta u širokoj paleti boja – od bele, ružičaste, crvene, ljubičaste pa sve do dvobojnih kombinacija i latica čiji su rubovi kovrdžavi. Ova biljka se odlikuje i veoma ukrasnim listovima koji su srcolikog oblika, a mogu biti oivičeni srebrnastom ili zlatnom čipkom. Ciklama cvet cveta od maja do oktobra.

Vrste ciklama

Postoje 23 vrste ciklama. Mnoge vrste ciklama su jednogodišnje i gaje se kao sobno cveće, dok su višegodišnje vrste jako izdržljive i savršene za gajenje u hladnijim regionima.

Postoje patuljaste sorte ciklama, one malo krupnije, zatim ciklame srednje veličine ili ciklame standardne veličine, koje narastu i do 30 cm visoko.

Gajenje i nega ciklame

Za uzgoj ciklame je najbolje da se odlučite upravo za patuljaste vrste. Ciklamu možete gajiti spolja u svojoj bašti, ali i unutra kao sobno cveće. Ciklama cveće prirodno cveta u jesen, zimu i proleće – kada je vreme hladno i vlažno. Ciklamu karakteriše period mirovanja ili uspavanosti – kada joj listovi požute i umiru – tokom toplih i suvih letnjih dana. Na taj način biljka skladišti energiju u svojim okruglim lukovicama, za narednu sezonu cvetanja.

Uzgoj ciklame je veoma jednostavan ukoliko znate kakvi uslovi joj odgovaraju. Ukoliko se odlučite za gajenje ciklame u svojoj bašti, treba što više da imitirate prirodne uslove u kojima ona samoniklo raste.

Ciklama cveće dobro raste u senovitim i svežim staništima, budući da ova biljka veoma dobro podnosi niske temperature (do 5 C). Ciklama ne voli pregrejane prostorije sa suvim vazduhom, te je najbolje da je gajite u prostorima koji se zimi ne greju, u kojima je temperatura od 10 do 15 C.

Ciklama cvet zahteva puno svetla, ali ne sme biti direktno izložena sunčevim zracima.

Kada je održavanje ciklame u pitanju, naročito morate voditi računa o zalivanju i prihrani biljke.

Ciklamu treba pažljivo zalivati i prihranjivati redovno jednom nedeljno. Takođe treba uklanjati precvale cvetove sve dok biljka cveta. U proleće ciklama prestaje sa razvojem novih cvetova, pa tada prestaje i njen rast – što je vreme kada joj treba osigurati period mirovanja, smanjiti zalivanje i čekati dok se ne posuše svi listovi. Kad prođe opasnost od mraza, ciklamu možete izneti napolje, bilo u vrt ili na balkon. Ne zalivajte je do sredine leta, a kada počne da razvija nove listove, možete da je presadite.

Gomolj ciklame treba da držite na svežem i svetlom mestu i redovno ga zalivajte. Može ostati do mraza na otvorenom, a tada biljku sklonite u prostoriju koja se ne greje.

Divlja ciklama

Divlja ciklama (lat. Cyclamen europaeum), poznata i pod nazivom mali klobučac, je višegodišnja zeljasta biljka, čiji su listovi srcolikog ili bubrežastog oblika, može narasti i do 15 cm visoko. Ciklama boja odlikuje i cvet divlje ciklame, a ova biljka se može naći u divljini od juna do septembra. Divlja ciklama je zapravo šumska ciklama, a posebno se može naći u bukovoj šumi.

Ono što je jako zanimljivo i značajno u vezi ove biljke, to je da koren divlje ciklame ima istovremeno i lekovito i toksično dejstvo. Iz navedenog razloga, rukovanje sa ovom biljkom je dozvoljeno samo iskusnim travarima.

Koren divlje ciklame se koristi u vidu suvog praška u lekovite svrhe. Najviše se koristi za čišćenje creva, lečenje rana i čireva, glavobolja, polipa u nosu, otoka, reume i kod problema sa menstruacijom.

Divlja ciklama u lečenju raka daje dobre rezultate, mada njeno lekovito dejstvo u ove svrhe još uvek nije u potpunosti naučno potvrđeno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!