Period sadnje voća i postupak

Sadnju voćaka, odnosno zasnivanje novih voćnih vrsta, treba obaviti u vreme mirovanja vegetacije, znači kasna jesen, tokom zime (ako vremenske prilike dozvole) ili rano proleće najkasnije do kraja marta.

Sadnice

Sadnice imaju presudan uticaj na prijem, porast, prinos i kvalitet. One moraju biti :
– jednogodišnje, prve klase, bez mehaničkih i drugih povreda,
– sadnice koje se koriste za sadnju moraju biti zdrave, sa dobro razvijenim korenovim sistemom i nadzemnim delom;
– korenov sistem mora biti dobro razvijen, sa najmanje 3 žile duge više od 20 cm pravilno raspoređene;
-sadnica ne sme biti ni kržljava ni prebujna

Pre sadnje

Neposredno pred sadnju sve povređene, sasušene i polomljene žile treba skratiti do zdravog dela. Duže žile treba skratiti na dužini od 15-20 cm i gledati da presek bude što manje kos kako bi rane što brže i lakše zarasle.. Neposredno pre sadnje koren se potapa u smešu goveđe balege i ilovače.

Sadnja

Sadnju po pravilu uvek treba da obavljaju dva lica, jedno drži sadnicu, a drugo zatrpava rupu i to tako da se prvo na dno iskopanog sadnog mesta postavlja 1/3 zdravice u formi humke, kako bi se po postavljanju sadnice spojno mesto ( mesto kalemljenja ) što više podiglo iznad površine zemlje.
Nakon toga se postavlja sadnica, a potom koren iste se prekrije drugom trećinom zdravice, tako da stajnjak ( jedna lopata) i NPK 15:15:15 ne dođu u dodir sa korenom. Potom se rupa zatrpa preostalom količinom zdravice, a celokupna površina se prekriva ostatkom zemlje (mrtvicom).
Ako se radi o prolećnoj sadni obavezno oko 10 l vode po sadnici.

Posle sadnje

Po završenoj sadnji na 10-15 cm od sadnice pobije se drveni kolac i to sa one strane odakle duvaju jači vetrovi, pa sadnica priveže za njega. Vezuje se ovlaš, jer će se u protivnom vezivo vremenom useći u koru i oštetiti voćku, što može izazvati njeno sušenje ili lomljenje.

Dipl. inž. voćarstva
Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!