Bugenvilija (bogumila) sadnja uzgoj prodaja i slike

Bugenvilija biljka je zapravo rod trnovitih dekorativnih loza, grmlja i drveća. Drugi naziv je bogumila. Ove biljke se odlikuju prolećnim listovima koji podsećaju na cvetove i smešteni su upravo blizu cvetova. Bugenvilija je penjačica koja se penje uz zidove i druge podržavajuće predmete. Ukoliko nije izložena niskim temperaturama, vraća nam se svake godine. Poreklo vodi iz područja sa toplim klimatskim uslovima Južne Amerike. Ova zanimljiva ukrasna biljka cveta od juna do kraja oktobra, dok u kućnim uslovima cveta preko leta i rane jeseni. mali i neugledni cvetovi se pojavljuju na vrhovima izdanaka, unutar velikih brakteja. Narandžasta bugenvilija, pod nazivom Bugenvilija peruviana, ima najkrupnije cvetove. Postoji i ružičasto-ljubičasta Bugenvilija glabra. Cvetovi ostalih sorti ove biljke mogu biti žute, ružičaste, bele, narandžaste, crvene ili ljubičaste boje. Na granama ima polusavijene bodlje, kako bi se pridržavala među granama drugog drveća.

Sadnja bugenvilije

Kada je u pitanju bugenvilija sadnja može da se obavi direktno u zemlju ili u saksijski lonac. Mesto za sadnju mora biti toplo, sunčano i relativno suvo. Ova biljka je poznata po tome da raste prilično brzo: u vrtu i do 6 metara, a u kući i do 3 m. Za njeno uspevanje, poželjno je da noćna temperatura ne pada ispod 16° C i da dnevne temperature ne prelaze 38° C. Zemljište za sadnju mora biti plodno i dobro propusno, blago kisele pH reakcije.

Iskopajte sadnu rupu duboku koliko i koren bugenvilije, zatim dodajte visoko-fosfatno đubrivo u sadnu rupu i onda možete da posadite sadnicu. Ne zaboravite da joj obezbedite oslonac.

Održavanje i nega

Uzgoj bugenvilije nije uopšte komplikovan, ukoliko joj obezbedite neophodne uslove za rast i razvoj. Zalivanje bugenvilije treba obavljati umereno, dakle ne preterivati – zalivajte je tek dovoljno da zadržite zemlju vlažnom. Prihranjivanje treba obavljati redovno, na svakih nekoliko meseci. Preko zime morate uneti biljku unutra, ako je kontinentalna klima. Raste napolju i može da prezimi u mediteranskim uslovima. Zato se često sreće u primorju.

Kada je u pitanju bugenvilija orezivanje mora biti adekvatno kako bi se podstaklo cvetanje i da se zadrži njen lep oblik. Posle cvetanja u sezoni, skratite bugenviliju svega nekoliko centimetara. Orezivanje osnovnih grana se obavlja u februaru, orežite vrh koji raste. Orezivanje ove biljke je najbolje obaviti kada se brakteje osuše.

Bugenvilija – razmnožavanje je moguće reznicama poluzrelih terminalnih izdanaka, koji nose cvetove u avgustu-septembru. Reznice treba staviti u hormone za ožiljavanje. Odrasle biljke se presađuju svakog proleća.

U hladnijim klimatskim područjima se mogu ukorenjivati zelene reznice u proleće ili polu-odrvenele reznice preko leta, koje treba staviti u zemlju u teglama koje su odozdo grejane. Ukoliko biljke rastu u toplijim krajevima (gde mogu da prezime na otvorenom), tokom jeseni uzmite odrvenele reznice i stavite ih u zemlju u vrtu. Razmnožavanje bugenvilije se može obaviti i povaljenicama u ranu jesen ili proleće.

Gde kupiti i cena

Kada su u pitanju bugenvilija sadnice prodaja je moguća od strane rasadnika i privatnih uzgajivača, a cena im se kreće od 500 dinara pa na više, zavisno od sorte.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!