Protivgradna mreža za zasenu

Protivgradna mreža vam može omogućiti da poboljšate prinos i kvalitet voća koje uzgajate. Pored toga što štiti od grada, protivgradna mreža za zasenu pruža dodatnu zaštitu voćkama u slučajevima visokih temperatura. Naročito je značajna protivgradna mreža za maline, koje su pod negativnim uticajem visokih temperatura. Ovo jeste skupa, ali veoma isplativa investicija.

Višestruka uloga mreža

Ukoliko se bavite uzgojem određene voćke na velikoj parceli, protivgradna mreža vam može biti neophodna kako biste osigurali da ne dođe do oštećenja plodova u slučaju grada. Pored toga što štiti voće od grada i u nekim slučajevima od krupnih kapi kiše, protivgradna mreža za zasenu ima veliku ulogu i da pri visokim temperaturama štiti voće od ožegotina. Iz toga jasno proizilazi da protivgradna mreža poboljšava i kvalitet ploda.

Pod protivgradnom mrežom se pretežno nalaze voćke poput jabuka, kruška i breskvi, dok protivgradna mreža za maline tek počinje da se uvodi. Protivgradna mreža za zasenu je naročito značajna za malinu, budući da globalne klimatske promene sve više negativno deluju na uzgoj maline, jer visoke temperature dovode do pojave ožegotina na licu lista, ali i plodu maline – što uzrokuje pad prinosa i kvaliteta ploda maline.

Ima još nekih prednosti koje su primećene kod protivgradnih mreža. Recimo da predstavljaju barijeru za moguću najezdu insekata. Prilikom upotrebe sredstava za zaštitu bilja prskanjem, utvrđena je bolja iskorištenost, jer se manje rasprše van prostora koji se ograničen mrežom.

Jasno je da je ovo veoma skupa investicija, međutim, ukoliko stavite na vagu štetu od uništenja voćaka i cenu protivgradne mreže – više vam se isplati da je postavite. Ovo je savet koji ćete dobiti od svakog uzgajivača voća.

Najbolje je da se protivgradna mreža postavi pre sadnje, u cilju sprečavanja oštećenja mladih biljaka. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti za to, a planirate da postavite mrežu kasnije, onda je poželjno da na samom početku postavite adekvatne stubove koji će nositi špalir, a potom i mrežu.

Investicija koja obezbeđuje sigurnost

Tri parametra  su veoma važna kada se uporedjuju cene protivgradnih mreža:

  • veličina okaca (određuje stepen zaštite)
  • gramatura (što je veća gramatura, to su deblje niti od kojih je protivgradna mreža ispletena, a samim tim je mreža jača i otpornija na kidanje, pa tako i duže traje)
  • dužina fabričke garancije proizvođača.

Ukoliko se protivgradna mreža instalira na mlad zasad, isplativije je da postavite mrežu sa dužom fabričkom garancijom (15 godina, a u praksi služi 22-24 godine).  Mreže treba staviti na stare zasade ukoliko imaju fabričku garanciju 7-8 godina (u praksi služe 10-12).

Prosečna cena za protivgradnu mrežu po jednom hektaru se kreće od 9.000 do 18.000 evra, tj. cena po aru iznosi od 90 do 180 evra.

Protivgradna mreža: cena po m2 iz ove računice ispada oko 110-220 dinara.

Protivgradna mreža je sigurno investicija koja obezbeđuje sigurnost vaših voćaka, samim tim  i sigurne prinose, a na kraju i vašu dobit.

Da li se isplati

Pored toga što u našoj zemlji mali broj voćnjaka poseduje protivgradnu mrežu, pre svega zbog njene cene, uzgajivači se moraju osvestiti da se ova investicija njima ‘’vraća’’ svake godine – u smislu da visok i kvalitetan prinos plodova garantuje i veliku dobit. Zašto da rizikujete i posmatrate nebo u nadi da grad neće pasti, kada možete da se osigurate na duže staze. Protivgradna mreža se veoma isplati, ali pre svega kod uzgajivača voća na velikim parcelama.

Još jedna izuzetno značajna investicija je sistem za navodnjavanje, a ako vas to zanima pogledajte sledeći link

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!