Drvo rujevina slike gde raste šta leči čaj – Cotinus coggygria biljka

Drvo rujevina ili ruj je ukrasna listopadna biljka, latinskog naziva Cotinus coggygria, a engleski naziv je Smoketree. Porodica je Anacardiaceae. Raste u formi malog dobro razgranatog drveta ili velikog žbuna. Dostiže visinu i preko 5 m. Korenov sistem je dobro razuđen, dubine i preko 1 m. Mladi izdanci su kao šibe. Listovi su naizmenični i sa lica svetlozelene boje. Posoji i ukrasni crveni ruj sa bordo ili tamno crvenim listovima. Cvetovi su mali i grupisani u cvasti. Plod je crvena suva koštunica, a sazreva u julu i avgustu. Osim što ljudi ovo drvce vole imati za ukras u svom dvorištu, ima sve više interesovanja za to šta leči, pa mnoge interesuje prodaja, gde kupiti i koja je cena za čaj od rujevine. Čaj od rujevine je redak u slobodnoj prodaji i može se nabaviti preko trvara.

Gde raste rujevina i kako se razmnožava

U prirodi joj je stanište južna Evropa i zapadna i srednja Azija. Raste u listopadnim šumama do 1600 m nadmorske visine. Obzirom na jak razgranat koren, drvo rujevina dobro veže zemljište, pa se koristi radi sprečavanja erozije. Ruj se razmnožava semenom, reznicama, deobom korena ili položenicama. U rasadnicima se prodaju sadnice rujevine za uzgoj u vidu ukrasnog grmlja i drveća. Sadnja se obavlja u jesen ili proleće.

Rujevina kao lek

Biljke iz porodice Anacardiaceae imaju dugu istoriju upotrebe u medicinske i druge svrhe u različitim kulturama. Kada je konkretno reč o Cotinus coggygria, onda treba istaći da se koristi za suzbijanje dijareje, protiv paradentoze, hemoroida i čira na želucu. Deluje na ranice afte u ustima, ali deluje i spolja na rane, čireve, akne. Čitajući literaturu, našli smo da se rujevina kao lek još koristila protiv dizanterije, kolitisa, protiv znojenja nogu, za vaginalno zapiranje i protiv ćelavosti. Zatim, navodi se rujevina kao lek za bubrege, protiv bakterija. Srpski narodni lek za lečenje raka je kora rujevine. Lekoviti delovi drveta su list i kora. List se bere samo kad biljka cveta, a ne u periodu plodonošenja, a zatim se suši. Uglavnom se kao lek pravi čaj od rujevine. U poslednjih nekoliko godina brojna su istraživanja na temu lekovitog delovanja Cotinus coggygria, pa su i objavljeni mnogi naučni radovi. Jedan od njih možete pronaći ovde

Kako napraviti čaj od rujevine

U 0,5 l vode sipati kašiku usitnjenih suvih listova rujevine. Staviti da se kuva i kad proključa posle par minuta skloniti. Kasnije, kada se prohladi, procediti i piti 3 puta po 2 dl dnevno i to pre jela.

Kad je u pitanju lekovito dejstvo rujevine koristili smo sledeće izvore:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890191/
https://www.lekovitebiljke.com

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!