Vanilin žbun cveće – baštenski heliotrop (Heliotropium arborescens )

Heliotrop ili vanillin žbun je vrsta cveća poreklom iz Perua. U prirodi raste u tropskim i suptropskim šumama. Uspešno se uzgaja kod nas. Cvetovi su intenzivnog mirisa vanile, pa zato i naziv vanillin žbun. Mame pčele i druge insekte. Ovaj lep miris je prava preporuka da heliotrop posadite blizu mesta gde sedite i uživate.

Karakteristike

U prirodi može da ide u visinu do 1,2 m, a gajeni primerci su obično upola manji. Raste u vidu grma, a cveta od maja do oktobra, sa gustim klasterima cveća. Heliotrop cveće je gusto razgranata biljka. Listovi su tamnozeleni, ovalni, dugački, obrasli dlačicama i izražene nervature. Cvetovi heliotropa su sitni i grupisani u velike cvasti. Kad je u pitanju vanillin cvet boja je od plave do ljubičaste, a ređe i ružičasta ili bela.

Uzgoj

Baštenski heliotrop je pogodan za uzgoj u bašti, ali može da se drži i u saksijama ili žardinjerama. Vanilin žbun voli sunce, zato mu obezbedite takvu poziciju u bašti. Kad je u pitanju vanillin žbun razmnožavanje je putem semena, s tim što se seje u zatvorenom, a kad prođe opasnost od mraza oformljena biljka se prenosi na otvoreno. Alternativo se razmnožava reznicama, koje se uzimaju tokom leta.

Ožiljavanje reznica

Iako je žbun vanile višegodišnja biljka, listovi opadaju u jesen. Ne odgovara joj mraz i niska temperatura. Da bi imali heliotrope i sledeće sezone najbolje je ožiliti reznice i oformljenim mladim biljkama obezbediti stanište za prezimljavanje. Negde početkom septembra odsecite mlade izdanke sa vrha. Reznice se zabadaju u saksiju sa peskovitom i vlažnom zemljom. Saksiju staviti u providnu kesu. Držati na toplom i svetlom mestu, pri tom održavati vlagu. Relativno se brzo ožile i tako dobijamo mlade biljke. Kada napolju zahladi premestite mlade biljke u zatvoreno mesto koje se ne zagreva.

Napomena:

Semenke heliotropa su otrovne, pa treba voditi računa. Posebno su rizične za kopitare, koji vole da pojedu ovu biljku. Toksična je za konje i može izazvati otkazivanje jetre.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!