Zalivanje paradajza u bašti

Zalivanje paradajza tokom letnjih meseci je od velike važnosti za dobar prinos. Iako paradajz voli sunce i toplotu, on zahteva i dosta vode, jer to utiče na broj plodova i njihovu krupnoću, a naravno i kvalitet. Paradajz ima dubok koren i relativno dobro podnosi sušu, ali za dobar prinos paradajza mora se redovno zalivati. U vodu kojom zalivamo paradajz može se dodavati i prihrana. Pri zalivanju paradajza treba voditi računa da se poštuju neka pravila.

Kada se zaliva paradajz

Zalivanje paradajza u bašti se radi ili rano ujutro ili predveče, a nikako ne po najvećoj vrućini. U suprotnom to može biti loše za biljku i izazvati šok.
Paradajz je osetljiv na nedostatak vode, naročito u danima neposredno po rasađivanju , za vreme cvetanja i prilikom obrazovanja plodova. U slučaju nedostatka vode cvetovi mogu da opadaju, ali i u slučaju prekomernog zalivanja cvetovi mogu da opadaju, a i plodovi da se slabije zameću.
Prvo zalivanje paradajza se vrši neposredno nakon rasađivanja na otvorenom polju. Zatim se zaliva ponovo nakon 4 dana, a do sledećeg zalivanja treba proći 10-15 dana, da bi se biljka što bolje ukorenila. Zatim se zalivanje radi na 7 dana, a kad je jako visoka temperatura može i češće.

Kako se zaliva paradajz

Najbolji je sistem za zalivanje paradajza kap po kap. Ko nema sistem za navodnjavanje primenjuje manuelni način zalivanja. Ne treba nam onaj dodatak (tuš) na kanti za zalivanje. Jedan mlaz vode je dovoljan. Mlaz treba usmeriti ka zemlji i zalivati zemlju iznad korena paradajza, a ne po biljci i listovima. Listovi paradajza su osetljivi na vodu i ona samo može da ubrza razvoj bolesti, kao što je plamenjača na primer. Zato gledajte da listovi ostanu suvi. Druga stvar, kada zalivamo, treba koristiti ustajalu kišnicu, čija se temperatura izjednačila sa spoljašnjom. Nemojte koristiti ledenu vodu iz cisterne i zalivati paradajz po letnjoj vrelini, jer to je šok za biljke.
Kada se zaliva paradajz koji ćemo koristiti za salatu primenjuju se česta zalivanja sa manjim količinama vode, a paradajz koji se koristi za industrijsku preradu zaliva se ređe, a obilnije.

Još neke metode zalivanja paradajza

U novije vreme se prodaju pritke za paradajz koje su iznutra šuplje, kao cevi. One se zabodu u zemlju i za njih vežemo paradajz. Ali ove pritke imaju još jednu namenu. U njih se odozgo sipa voda, koja kroz pritku polako ulazi u zemlju i daje dovoljno vode korenu paradajza.
Još jedan način je da uzmemo kantu i na dnu probušimo rupe. Kantu stavimo pored biljke i u nju sipamo đubrivo i vodu. Tečnost polako izlazi kroz rupice i vlaži zemljište oko biljke paradajza. Kad je u pitanju organsko đubrivo predlažemo da probate zalivanje paradajza koprivom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!