Božur cveće sadnice nega vrste slike

Božur cvet (lat. Paeonia) jeste višegodišnji, raskošni grm koji može narasti od 1-2 m visoko. Pomenućemo neke vrste, kao Banatski božur, Kosovski božur i drvenasti božur. Poreklo vodi iz Kine, gde je predstavljao simbol lepote i prosperiteta. Gaji se zbog svojih krupnih, loptastih, prelepih cvetova koji mogu biti crvene, bele, roze, žute i ljubičaste boje, a mogu dostići veličinu od 25 cm. Cvetovi božura mogu biti dupli, poludupli ili jednostavni. Cveta od sredine maja do sredine juna meseca. Izbojci tamno-crvene boje se pojavljuju u proleće, dok listovi ostaju zeleni sve do zime. Postoje zeljasti i drvenasti božuri. Inače, latinski naziv božura upućuje na to da je ovaj prelepi cvet ime dobio po grčkom Bogu Peonu, koji je izlečio Plutona upravo sa ovom biljkom. Božur cvet je mnogima omiljen, upravo jer može da cveta svake godine decenijama, bez pauze, ili čak i više od jednog veka.

Uzgoj i nega

Uzgoj i nega božura nisu uopšte komplikovani. Da i vaš vrt ukrasi prelepi božur sadnice moraju biti zdrave i kvalitetne, a gledajte da ih kupite od proverenih uzgajivača, odnosno rasadnika. Zemljište za sadnju ovog cveta mora biti dobro propusno i bogato hranljivim materijama. Božur je najbolje posaditi u jesen, i to pre prvog jačeg mraza, mada ga možete posaditi i u proleće. Mesto na kojem ćete zasaditi božur bi trebalo da prima 6-8 sati sunčeve svetlosti dnevno. Prostor između biljaka prilikom sadnje treba da iznosi oko 90 cm. Božur treba zaštititi od jakih vetrova, što posebno važi za drvenasti božur. Zeljasti božuri najbolje rastu kada se vrh pupoljka zasadi na dubini od 5 cm, dok drvenasti božuri rastu najbolje kada se kalem zasadi na dubini od 10-15 cm. Kako biste ubrzali rast svog božura, dodajte 60 ml izbalansiranog (10-10-10) đubriva na dno sadne rupe, a ostatak rupe popunite sa zemljištem koje je bogato hranljivim materijama i dobro propusno. Nakon sađenja, dobro zalijte zemlju. Kako biste zaštitili biljku od mraza, koristite malč.

Zalivanje božura treba obavljati umereno, dakle, ne preteravati. Ova biljka je telerantna na sušu. Prihrana božura se takođe treba obavljati štedljivo, možete koristiti đubrivo siromašno azotom (miks 5-10-10) ili pak organski kompost, i to ne više od jednom na svakih nekoliko godina. Božuri su generalno otporni na većinu štetočina. Uvele cvetove treba uklanjati redovno.

Kod drvenastog božura treba u jesen ukloniti lišće.

Vrste božura

Kod nas postoji 5 vrsta divljeg božura, koji su zaštićeni, a to su: Kosovski božur (u istočnom delu Srbije), Banatski božur (u Deliblatskoj peščari), Stepski božur, Muški božur i obični božur (na Tari i Kosovu).

Postoji i drvenasti božur, čiji je latinski naziv Peonia suffruticosa, Paeonia lutea.  Ovo je uspravan, slabo razgranat, drvenasti žbun, koji može biti visok od 1.2 do 3 m. Lako se gaji, međutim, problem je što sporo raste. Drvenasti božur najbolje cveta u hladu, na mestu gde ima od 3-4 sata sunčeve svetlosti.

Gde kupiti božur i cena

Božur sadnice i lukovice možete kupiti u rasadnicima, a cena za lukovice se kreće i do 1000-2000 dinara, zavisno od vrste božura. Cena za drvenasti božur je oko 1500 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!