Paulovnija drvo koje brzo raste

Da li ste čuli za paulovnija drvo – drvo koje najbrže raste? Ovo kinesko brzorastuće drvo daje godišnji prirast i do čak 5 m, pa tako u trećoj godini može biti visoko već 15 m. Iz ovoga proizilazi da ćete za 7-10 godina dobiti paulovnija drvo za seču, od kojeg se može dobiti i 1 m3 drveta.

Zašto se kaže da je paulovnija drvo budućnosti

Jasno je, dakle, da je paulovnija drvo koje brzo raste – i upravo zahvaljujući tome se kaže da ono predstavlja drvo budućnosti. Paulovnija drvo raste čak tri puta brže od drugih brzorastućih stabala. Ovaj brzi rast sa sobom povlači veliki broj prednosti, od kojih smo jednu već naveli – a to je upotreba ovog drveta za ogrev.

Paulovnija drvo za ogrev predstavlja odličan izbor zahvaljujući tome što je ovo drvo visokokalorično (daje 4.800  Kcal, dok bagrem daje 2.800 Kcal). Prosečno se od 3 isečena stabla paulovnije dobije 1 m3 drveta.

Takođe, zbog svoje lakoće i mekoće – paulovnija drvo se veoma koristi i u drvnoj industriji. Poznato je i kao fabrika kiseonika, jer za sat vremena oslobodi količinu kiseonika koja je dovoljna za 60 odraslih osoba. Paulovnija je i ekološko drvo, jer njeni listovi apsorbuju 10 puta vise ugljen-dioksida nego druge vrste drveća, a koren upija teške metale iz zemlje i tako obnavlja zemljište nakon drugih kultura.

Paulovnija medonosno drvo – ovo drvo koje najbrže raste spada i u kvalitetne pčelinje paše. Cvetovi su mu puni nektara i privlače pčele u velikom broju.

Sve ove i još mnoge prednosti paulovnija drveta su i više nego dovoljan podstrek da zasadite ovo drvo.

Uzgoj paulovnije iz semena i sadnica

Paulovnija drvo vodi poreklo iz Kine, gde se upotrebljava više od 3.000 godina. U Srbiju je dospelo relativno skoro, preko rasadnika koji se specijalizovao za proizvodnju i distribuciju sadnice paulovnije. Sada su nam dostupni hibridi ovog neobičnog, brzorastućeg drveta, koji mogu da uspevaju u našim klimatskim uslovima. Ukrštanjem je paulovnija drvo prilagođeno za naše područje, tako da ove nove vrste mogu da izdrže zimske temperature niže i od -20C, a leti preko 45C.

Danas se plantažno uzgaja Paulownia elongata, koja se pokazala najbolje u ovom smislu.

Paulovnija cveta u trećoj ili četvrtoj godini starosti.

Uzgoj paulovnije – treba zadovoljiti sledeće uslove:

Kada je sadnja paulovnije u pitanju, treba odabrati teren sa dobro dreniranim zemljištem, dakle da se voda ne zadržava. Ph vrednost zemljišta treba da iznosi između 5 i 9, dakle,zemlja ne sme biti kisela. Nadmorska visina ne treba da prelazi 700 m. Kada ste adekvatno pripremili parcelu za sadnju paulovnije (uzorali, poravnali teren) – vrši se razmeravanje terena u zavisnosti od toga da li želite da uzgajate ovo drvo za ogrev ili za preradu.

Drvo namenjeno za drvnu industriju se sadi na rastojanju 4×4, a eksploatacija se vrši između 7-10 godine (seča). Paulovnija drvo za ogrev se sadi na rastojanju 3×3 ili 3×2, a u ovom slučaju se eksploatacija vrši svake 3-4 godine.

Posle razmeravanja terena, sprovodi se postavljanje folije i sistema za navodnjavanje.

Svrha folije je da obezbedi dovoljnu količinu vlage za rast sadnica paulovnije, a takođe štiti mlade biljke od korova. Uporedo sa folijom postavljate i sistem za navodnjavanje kap po kap. Folija i sistem za navodnjavanje su neophodni samo do treće godine od sadnje paulovnije.

Sadnja paulovnije je moguća čitave godine, ali je najbolje da se obavi u proleće, od polovine aprila. Za sadnju je najbolje koristiti prošlogodišnje sadnice paulovnije. Pre sadnje treba dobro zaliti zemlju (sistemom za navodnjavanje). Sadnice treba orezati i posaditi na odgovarajućoj dubini. Sadnja paulovnije se obavlja kao i kod bilo kog drugog drveta.

Što se tiče održavanja zasada, zalivanje je neophodno tokom prve dve godine, dok je u trećoj godini preporučljivo.

Ukoliko ste zainteresovani za uzgoj paulovnije iz semena – seme paulovnije treba sejati plitko i održavati vlažno (nikako mokro). Klijavost mu je i do 90%. Ne preporučuje se korišćenje đubriva prilikom klijanja. Pre sadnje, seme paulovnije treba držati konstantno vlažno, neprekidno 24 časa kroz 7 dana. Seme treba saditi u posude veličine 20×30 cm, optimalna temperatura za sadnju je od 23-29 C, a vlažnost između 80-90%.

Seme paulovnije se širi vetrom i treba ga sakupiti na vreme. Od jednog zrelog drveta paulovnije se prosečno može dobiti oko 20.000.000 semena, a u 1 kg se prosečno nalazi oko 6.200.000 semena.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Paulovnija drvo koje brzo raste“

  1. Hajde da se razmisli …ako je toliko puno semena koje raznosi ga vetar, zar nije logično da će semenom biti ugrožena i površina koja nije predviđena za sadnju, npr šume, obale voda… Pošto brzo raste, zar ne postoji opasnost da, vrlo brzo, prosto uguši domaće vrste kako samoniklih tako i sađenih biljaka, drveća? Kao korov…samo razmišljam i o tome…

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!