Uzgoj smokve u kontinentalnim uslovima

Uzgoj smokve je sve više popularan na našim prostorima, budući da smokva drvo rađa visoko-hranljive i veoma ukusne plodove. Sadnja smokve se obavlja krajnje jednostavno, koristeći kvalitetne sadnice smokve koje možete nabaviti od strane rasadnika ili privatnih uzgajivača.
Uzgoj smokve podrazumeva adekvatne mere nege i održavanja, koje ćemo objasniti u ovom članku. Moramo naglasiti da je orezivanje smokve veoma važno, u cilju dobijanja što većih i kvalitetnijih prinosa. Rezidba smokve se odnosi na proređivanje, prekraćivanje i savijanje.  Ukoliko želite da kupite sadnice smokve cena im se kreće od 300 do 700 dinara.

Karakteristike smokve

Smokva (lat Fikus carica) je listopadno drvo ili grm, koje se odlikuje širokom razgranatom krošnjom i pripada porodici dudova (Moraceae). Predstavlja jednu od najstarijih kultivisanih voćaka na svetu. Smokva drvo potiče iz Male Azije, između istočne Turske i severne Indije. Životni vek ovog stabla iznosi od 50-70 godina. Zavisno od toga o kojoj se sorti smokve radi, daje plodove jednom ili dva puta godišnje. Plod smokve je veoma cenjen, što zbog svog prijatnog ukusa, što zbog zdravstvenih prednosti koje pruža. Smokva drvo inače u prirodi uspeva na nepristupačnim, krševitim položajima gde rađa plodove bez brige od strane ljudi. Ova biljka poseduje veoma dobro razvijen korenov sistem, te relativno dobro podnosi sušu i uzgoj na ovako nepovoljnim terenima. U potrazi za vodom, koren smokve može da se prilagođava strukturi tla i matičnom supstratu, do te mere da čak može da prodire i kroz pukotine stena.

Gajenje smokve kod nas

Uzgoj smokve podrazumeva da joj se obezbede svi neophodni uslovi za dobijanje što kvalitetnijih prinosa. Ova biljka je termofilna, što znači da voli toplotu. Uz adekvatno navodnjavanje i temperaturu od 35 °C, smokva će vas nagraditi veoma dobrim prinosima i kvalitetom svojih plodova. Uzgoj smokve zahteva oko 800 mm padavina godišnje. Kao što smo rekli, ova biljka zahvaljujući svom dobro razvijenom korenovom sistemu relativno dobro podnosi sušu i njen koren se prilagođava strukturi tla i matičnom supstratu. Ipak, možete joj obezbediti navodnjavanje po sistemu kap po kap. Smokvi treba obezbediti plodna, rastresita i lakša zemljišta. Priprema zemljišta za sadnju smokve podrazumeva ravnanja terena, uklanjanje suvišnog kamenja i panjeva, duboku obradu i osnovna đubrenja. Sadnja smokve podrazumeva da iskopate sadne jame dubine 40 cm i širine 50 cm na rigolovanom tlu. Pre podizanja smokvinih zasada, tokom tri godine u više navrata treba unositi kreč u tlo u količini od 2-3 t/ha.

Pre sadnje smokvi, potrebno je sadnicama skratiti korenje i kratko umočiti koren u posudu sa mešavinom ilovače i goveđeg stajnjaka. Sadnice smokve postaviti u zemlju i staviti sloj zemljišta koji treba da pokrije koren. Na sloj tla iznad korenja dolazi đubrivo, a na njega preostali deo zemljišta. Vodite računa da đubrivo ne dođe u direktni kontakt sa korenovim žilicama. Kada je u pitanju sadnja smokve, idealan razmak između redova je 6 m, a u redu između sadnica 4-5 m. Orezivanje smokve je veoma važno, a najčešće se izvodi kombinacija zimske i letnje rezidbe. Rezidba smokve se odnosi na:

  • proređivanje (uklanjanje izdanaka do osnove),
  • prekraćivanje (skraćivanje dužine izdanaka) i
  • savijanje (dovođenje izdanaka u odgovarajući ugao grananja u odnosu na glavnu granu).

U uslovima navodnjavanja za rane sorte, orezivanje se obavlja posle berbe, a kod kasnih sorti u maju.

Zaštita smokve od niskih temperatura

Kao što smo rekli, smokva je termofilna vrsta, što znači da voli toplotu. Dakle, smokva je veoma osetljiva na niske temperature, naročito na mraz. Iz tog razloga se preko zime mora sprovesti adekvatna zaštita stabala od izmrzavanja. Ova zaštita se obavlja uz pomoć jute, slame ili kukuruzovine. Nakon toga stablo smokve treba obmotati najlonom i naravno zavezati.

Gde nabaviti sadnice smokve i koja je cena

Ukoliko želite da kupite sadnice smokve cena im se kreće oko 300-700 dinara po sadnici, a možete ih kupiti u rasadnicima i od privatnih uzgajivača.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!