Bela detelina setva uzgoj upotreba i lekovitost

Bela detelina je samonikla višegodišnja biljka iz porodice mahunarki, koja raste na mnogim travnjacima i pašnjacima. Ona je zelena, ali daje bele cvetove, pa joj otuda i takav naziv. Još je poznata i kao holandska detelina, a latinski naziv je Trifolium repens. Bela detelina je jestiva, medonosna i lekovita biljka. Ova biljka je poznata po problemu vezanom za ispašu, jer životinje koje se napasu deteline mogu da uginu. Mada se to u praksi retko dešava, a možda je povezano i sa klimom gde biljka raste. U narodu je bela detelina poznata i po tome što donosi sreću, ali samo ako ima 4 lista, što je prava retkost. Zapravo na jednoj lisnoj dršci imamo 3 listića, a svi traže po travnjaku ima li negde detelina sa četiri lista, za sreću.

Karakteristike

Bela detelina je dosta izdržljiva. Nije osetljiva na mraz. U pogledu zemljišta najviše joj odgovara krečnjačko glineni supstrat, ali ona raste na svim zemljištima, pa i na siromašnim. Voli vlažno zemljište i dosta svetlosti. Bela detelina cveta od maja do oktobra. Cvetovi su hemafroditi, jer imaju i muške i ženske organe, a oprašuju ih pčele. Bele cvetne glavice se nalaze na kraju cvetne drške. Plod je spljoštena mahuna sa 3 ili 4 semena. Biljka naraste u visinu od 10 cm pa do 50 cm. Može da se gazi kao trava i to dobro podnosi. Korenov sistem je solidno razgranat, jak je i osovinskog tipa.

Stanište

Stanište su joj travnjaci, livade i pašnjaci. Ima je u Evropi, kao i Velikoj Britaniji, zatim na jug do severne Afrike, a na istoku do zapadne i severne Azije. Ima je i u Severnoj i Južnoj Americi.

Uzgoj bele deteline

Osim što je samonikla bela detelina može i da se uzgaja. Vredna je kao stočna hrana. Popravlja kvalitet zemljišta, pa je često bela detelina u voćnjaku uzgajana. Odlična je medonosna biljka. Gaji se i kao ukrasna biljka. Polimorfna je biljka, pa ima mnogo podvrsta i varijeteta. Razmnožava se iz semena, direktnom setvom. Kad je u pitanju bela detelina setva ide u proleće ili početkom jeseni ili se sadnice kada su dovoljno velike rasađuju u proleće. Ogovaraju joj blago kisela zemljišta.

Upotreba za jelo

Bela detelina je jestiva. Listovi bele dateline se koriste sirovi ili kuvani. Mladi listovi se beru pre cvetanja i upotrebljavaju se za jelo u salatama i supama. Najbolji su kuvani i mogu se kuvati baš kao spanać. Cvetovi i semenke se suše, zatim se pretvaraju u prah i koriste kao brašno. Ovim se posipaju naka jela, kao sa začinom ili se koristi za pravljenje hleba i kolača. Bela detelina je hranjiva i zdrava. Što se tiče cvetova, kada su mladi, isto se mogu ubaciti u salate. Od suvih cvetnih glavica se pravi čaj. Koren se kuva.

Medicinska upotreba

Iako se uvek treba posavetovati sa stručnjacima oko upotrebe lekovitih biljaka u medicinske svrhe, beležimo kakva je medicinska uloga bele dateline. Infuzija od bele dateline se koristi protiv kašlja, groznice, prehlade i belog pranja. Infuzija od cvetova se koristila za ispiranje očiju. Tinktura od listova bele dateline se može primeniti kao mast za giht. Čaj od bele dateline se pije za čišćenje organizma, krvi, jetre i žučne kese. Navodimo i njenu ulogu u lečenju reume, kostobolje i kožnih bolesti.

Možda će vas interesovati za šta se koristi detelina lucerka.

Upotreba kao đubrivo

Bela detelina kao zeleno đubrivo je odlična u zimskom periodu, a naročito u mešavini sa travom ljulj. Domaće prirodno đubrivo nastaje raspadanjem deteline. Fiksira azot u zemljištu. Stručnjaci kažu da ga ne treba koristiti previše često.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!