Noćna frajla (Matthiola bicornis) – biljka koja cveta noću i cveće koje miriše lepo

Noćna frajla je biljka iz porodice kupusnjača. Neobična je po tome što cveta noću. Cvetovi se otvaraju predveče i tokom noći, tako da je potpuno jasno zašto ima naziv noćna frajla. Drugi nazivi su noćurak ili ljubičina. Ljubičina je zove, jer je ovo cveće koje miriše lepo, a miris je sličan kao kod ljubičice. Botanički je poznata kao Matthiola bicornis.

Karakteristike

Noćna frajla cveta tokom leta. Boja cvetova je uglavnom ljubičasta (može biti i ružičasta i bela), a imaju po 4 latice. Cvetovi su danju zatvoreni, otvaraju se predveče, a opojan miris se širi sve do jutra, kad se ponovo zatvore. Biljka raste u vidu grma. Može da dostigne visinu do 50 cm. Listovi su izduženi zelenosivi. Nakon cvetanja dobija se plod mahuna. Sadrži semenke i izraste oko 10 cm duga. Kada se osuši mahuna, seme ispada i tako se biljka i sama od sebe rasijava.

Setva

Za cveće noćna frajla razmnožavanje je semenom. Zahteva osvetljeno mesto i rastresitu baštensku zemlju, bogatu humusom. Utisnite po 2 semenke u zemlju, a sledeće stavljajte na razmak od 30 cm. Direktna setva na otvorenom, obavlja se u aprilu i maju. Može se sejati i u saksije ili žardinjere, pa držati na terasi, pa onda to uveče kad se otvore cvetovi jako lepo izgleda, a i miriše. Moguće je da uspeva i u zatvorenom prostoru, ali ipak noćna frajla će znatno lepše uspevati napolju, uz znatno bolje cvetanje. Presađivanje noćne frajle se ne preporučuje, ali moguće je, uz dobro zalivanje vodom.

Održavanje

Kad je u pitanju noćna frajla održavanje i nega biljke je baš jednostavna. Nije uopšte mnogo zahtevna, tako da je idealna za početnike u gajenju cveća. Treba joj obezbediti svetlo ili polusenku. Što više svetla, to bolje cvetanje. Zaliva se umereno, a kada je toplo tokom leta, onda nešto obilnije. Prihranjivanje se radi jednom u 30 dana.

Gde kupiti i koja je cena

Noćna frajla seme se pradaje u kesicama kao i drugo cveće u cvećarama, poljoprivrednim apotekama ili online. Cena za kesicu od 30 semenki se kreće od 100 dinara pa naviše.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!