Božićni kaktus decembar – cveće koje cveta zimi

Cveće koje cveta zimi je sigurno raj za oči, naročito kada se osvrnemo na zimsku pustoš oko sebe. Božićni kaktus, poznat i kao kaktus decembar, jeste jedno takvo cveće.

Ova prelepa božićna biljka (botanički poznata kao Schlumbergera ili Zigocactus) cveta na Božić i ponekad oko Uskrsa, ako se o njoj pravilno brinete. Mesec dana pre Božića ćete moći da primetite vrhove listova kako počinju da rastu. Vrhovi postaju tamniji kako svaki dan prolazi, dok se formira pupoljak. U vreme Božića, kao magijom, pupoljci se otvaraju u prelepi cvet koji će dodati boju i toplinu ovom prazniku.

Božićni kaktus održavanje:

Decembar cveće zahteva indirektnu svetlost. Držite ovu biljku na dobro osvetljenom mestu (npr. kod prozora), ali daleko od direktne sunčeve svetlosti – previše toplote i svetlosti može sprečiti rast i spaliti lišće. Takođe, božićni kaktus bi trebalo da bude dalje od promaje, toplotnih ventila, kamina ili drugih izvora sa toplim vazduhom.

Ukoliko gajite kaktus decembar u zatvorenom prostoru, slobodno ga preko leta izbacite napolje u hladovinu. Odgovaraju mu temperature od 18 do 20 ° C. Hladne noćne temperature mogu da se koriste za pokretanje cvetanja.

Obezbediti biljci izvor vlage ako živite u suvom okruženju. Stavite posudu sa vodom pored biljke, tako da voda isparava i obezbeđuje vlažnost. Krajnji cilj je da postignete vlažnost 50 do 60%. [2]

Za uzgoj božićnog kaktusa koristite dobro odvodnu saksiju i dobro propusno zemljište.

Dodajte đubrivo da pomognete rast božićnog kaktusa. Decembar cveće koje aktivno raste treba da dobije đubrivo za saksijsko cveće. Ovo je najbolje uraditi sa biljkama koje su stare 2-3 nedelje. Generalno, kaktus decembar treba da bude prihranjen 2-4 puta godišnje sa đubrivom 20-20-20, ali prestanite sa prihranom oko mesec dana pre nego što se pojave pupoljci.

Božićni kaktus nega podrazumeva i adekvatno zalivanje, a ovo je možda i najvažniji korak koji morate ispoštovati. Zalivajte ovu biljku sa pažnjom. Kaktus decembar je tropski kaktus, a ne pustinjski kaktus. Za razliku od većine pustinjskih kaktusa, ova sorta ne može tolerisati potpuno suvu zemlju. Ako zemlja postane suviše suva, otpašće cvetni pupoljci, a biljka će uvenuti. Osetite zemlju pod prstima – ako vam se čini suva, vreme je za zalivanje. Previše zalivanja će izazvati mrlje od bele truleži na listovima, a lišće će verovatno otpasti. Zemljište treba da bude ravnomerno vlažno za najbolji rast ovog kaktusa. Manje vode je bolje nego previše vode. Prilikom zalivanja, božićni kaktus treba temeljno zaliti. Pre nego što ponovo hoćete da zalijete biljku, proverite da li se površina zemljišta osušila. Takođe orošavajte listove.

Promenite raspored zalivanja na osnovu godišnjeg doba i okruženja biljke. Dobar metod je da zalivate božićni kaktus na sledeći način:

  • suva klima, na otvorenom: svaka dva do tri dana, kada je toplo i sunčano
  • vlažna, hladna klima ili u zatvorenom: svake nedelje

Tokom jeseni i zimskim mesecima, kaktus decembar treba zalivati ređe u cilju podsticanja njegovog cvetanja.

Prekinite sa zalivanjem oko oktobra. Možete pažljivo nastaviti lagano zalivanje u novembru.

Jedini drugi put kada treba da prestanete sa zalivanjem je nakon što božićni kaktus cveta. U ovom trenutku, prekinite zalivanje oko 6 nedelja da bi biljka mogla da se odmori.

Jedna od najviše frustrirajućih stvari koja se može desiti vašem božićnom kaktusu je otpadanje cvetnih pupoljaka nakon što su se razvili. Otpadanje cvetnih pupoljaka može biti uzrokovano preteranim zalivanjem, ali takođe može biti posledica nedostatka vlage ili nedovoljnog osvetljenja.

Ako ovo počne da se dešava, manje zalivajte biljku i dodajte malo đubriva. Premestite svoje decembar cveće daleko od radijatora ili drugog toplotnog izvora i isprobajte novo mesto gde može dobiti malo više sunčeve svetlosti.

Ključ za podsticanje cvetanja božićnog kaktusa tokom praznika je pravilna ekspozicija svetla, ispravna temperatura i ograničeno zalivanje.

Kako je ova biljka termo-fotoperiodična, ona će razviti cvetne pupoljke kada dužina dana bude otprilike jednaka dužini noći, i kada temperatura padne na 10-12 ° C na nekoliko nedelja. Ako temperatura padne dalje, biljka neće procvetati.

Od septembra i oktobra, božićni kaktus treba držati u hladnoj sobi u kojoj će temperature ostati oko 10-12 ° C. Nemojte izlagati biljku niskim temperaturama.

Držite biljku u mračnoj sobi tokom noći. Tokom jesenjih meseci, božićni kaktus treba staviti na mesto gde će primati indirektnu svetlost tokom dana, ali gde će biti u potpunom mraku preko noći – ova biljka za podsticanje cvetanja zahteva duge, neprekidne tamne periode od oko 12 ili više sati.

„Mračno doba“ se završava kada vaš kaktus decembar počne da pupi. U ovom trenutku, trebalo bi da povećate vlažnost, svetlost, vodu (ne previše) i temperaturu. Ako se pupoljci formiraju prerano, možete smanjiti temperaturu.

Božićni kaktus nega podrazumeva da orežete ovu biljku oko mesec dana posle cvetanja. To će podstaći grananje biljke.

Ako se pridržavate svih navedenih koraka, cveće koje cveta zimi može krasiti i vaš dom tokom božićnih praznika!

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!