Saveti za farbanje jaja prirodnim bojama biljnog porekla

Sve je više zainteresovanih za farbanje jaja prirodnim bojama. Zato ćemo vam preporučiti neke biljne proizvode, koje možete koristiti za farbanje jaja. Prednost farbanja jaja kupovnim bojama je što boja bude intenzivna, ali ostaje pitanje da li su te boje štetne, jer se obično ljuštenjem jajeta prenesu na jaje koje se jede. Kada se jaja farbaju prirodnim bojama biljnog porekla, boja možda nije toliko intenzivna, koliko smo želeli da bude, ali prednost je što znamo čime smo bojili jaja i da nema štetnih sastojaka. Treba probati razne biljne materijale, koliko su efikasni za bojenje jaja, jer se time stiče iskustvo, koje će nam dobro doći.

Nekoliko korisnih saveta

U prodaji možemo naći žuta, odnosno jaja bež boje i potpuno bela jaja. U određenim situacijama, više će nam odgovarati bela jaja, u zavisnosti od boje koju želimo. Na primer, ako farbamo u neke svetlije boje, možda su bela jaja bolji izbor. Dobijamo više isprofilisanu bolju, kad je podloga sasvim bela. U svakom slučaju treba isprobati.
Iskusni farbari jaja, prvo očiste jaja vatom namočenom u sirće. Tako se skida prljavština sa ljuske, a tako će ljuska i ravnomerno da primi boju.
Sam proces kuvanja jaja treba da bude pravilan, da ne bi pukla ljuska, jer će onda boja sigurno da prodre unutar jajeta, a to niko ne voli. Prilikom kuvanja jaja, a pre farbanja, u vodu u kojoj se kuvaju treba dodati kašičicu soli i sirćeta. Jaja ne bi trebala da budu hladna iz frižidera, već sa sobne temperature. To je zato što velika razlika u temperaturi za kratko vreme, od hladnih jaja iz frižidera do vrućih jaja u ključaloj vodi, može dovesti do pucanja ljuske. Jaja treba kuvati, od momenta ključanja, oko 10 minuta, ali ne na najjačoj temperature. Ukoliko se sve ovo ispoštuje, ne bi trebalo da pukne ljuska.
Kada se jaja skuvaju i potom i ofarbaju, ako želimo da imaju sjaj, treba namočiti vatu u ulje i izglancati jaja.

Postupak pravljenja boje i farbanja jaja

Bez obzira na matertijal za farbanje koji koristimo, neko nepisano pravilo je da ide šaka biljnog materijala, na 2 dl vode i 3 kašike šećera. Sve se zagreva do ključanja, a onda se smanji temperatura i kuva se 30 minuta. Sadržaj procedite, a u obojenu tečnost spustite kuvana jaja i kuvajte na blagoj temperaturi još 10 minuta. Posle toga držite jaja još neko vreme u toploj boji, da bi dobila intenzivniju boju.

Farbanje jaja lukovinom

Lukovina je ljuska od luka i verovatno jedan od najviše korišćenih prirodnih materijala za farbanje jaja. To je nešto što svi bacamo, a u ovom slučaju nam dobro dođe. Ne zaboravimo da imamo, u zavisnosti od sorte luka, narandžastu lukovinu i ljubičastu lukovinu.
Koristili smo ljubičastu lukovinu za farbanje jaja, dobili smo jaja bordo boje i prilično smo zadovoljni kako je ispalo. Isto tako narandžasta lukovina, daje dobre rezultate, a boja je narandžastocrvena. Preporučujemo ovaj materijal za farbanje jaja.

Crvena jaja

Crvena jaja su verovatno najpopularnija, pa za dobijanje nekih nijansi crvene ili ružičaste, možete koristiti  kao boju i sok od cvekle, sok od trešnje, sok od paradajza, sok od maline ili crno vino. U prošlosti se za dobijanje crvene boje za farbanje jaja koristio koren biljke broć, a možda se i danas još uvek negde koristi, ali uglavnom je ovu prirodnu boju potisnulo varzilo.

Varzilo

Pošto je crvena broj jedan boja, kada je reč o farbanju jaja, treba joj posvetiti najviše pažnje. Postoji i kupovna prirodna boja varzilo, a to je od biljke brazilsko crveno drvo ili Caesalpina brasiliensis. Varzilo daje intenzivno crvenu boju, ali ako ste rešili da sve bude prirodno, treba da budete sigurnio da je to to što kupujete.

Kurkuma za farbanje jaja u žuto

Žuta jaja ćemo dobiti ako kao materijal za farbanje koristimo prah kurkume. Prah kurkume je dostupan u prodavnicama kao začin. Ovaj prah sadrži pigment kurkumin, koji uspešno boji jaja u žuto. Za istu boju i slične nijanse, može se koristiti kora limuna i narandže, šargarepa i cvetovi nevena. Mi smo koristili kurkumu za farbanje jaja u žuto i veoma smo zadovoljni. Ako želite da dobijete žuta jaja, ovaj materijal je za svaku preporuku i ne bi ga menjali.

Plava i ljubičasta jaja

Za ove boje treba koristiti biljne materijale kao što su ljubičasti kupus, cvetovi ljubičice ili sok od borovnice. Mi smo koristili ljubičasti kupus i dobili smo plava jaja. Fantastično iskustvo.

Zelena jaja

Zelena jaja možemo dobiti ako kao materijal za farbanje koristimo koprivu, zelje, sremuš i blitvu. Ove biljke su upravo dostupne u periodu kada se farbaju jaja.

Smeđa jaja

Da bi dobili smeđa jaja koristite jaku crnu kafu, kao boju za farbanje. Ako duže ostavite jaja u farbi od ljubičaste lukovine, isto možete dobiti smeđu boju.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!