Stare sorte krušaka – kruške koje se ne prskaju

 

Bilo za konzumiranje ili za pripremanje soka, rakije – stare sorte krušaka sve više dobijaju na popularnosti. Živimo u eri kada gotovo da ne postoji voće ili povrće koje nije prskano i tretirano nekim hemijskim supstancama, koje su pre svega štetne po naše zdravlje – pa su kruške koje se ne prskaju sve traženije. Ove domaće sorte krušaka su veoma otporne na bolesti i parazite, a relativno se lako održavaju. Budući da su to i autohtone sorte krušaka, gajeći ih radite na očuvanju ovih vrsta i brinete o ekologiji staništa. Ukoliko i vas interesuju stare sorte krušaka sadnice možete nabaviti putem eminentnih rasadnika.

Kruška Kaluđerka

Kruška Kaluđerka vodi poreklo iz Francuske, a pronašao ju je Leroj 1760. godine. Ova domaća sorta kruške sazreva na početku oktobra meseca. Ona se odlikuje visokom rodnošću, a plod joj je veoma krupan i izduženog je kruštastog oblika. Pokožica kruške Kaluđerke je zelene do žuto-zelene boje, išarana sićušnim lenticelama smeđe boje, dok je meso ploda zelenkasto-belo i slatkog ukusa. Aroma joj je slabo izražena.

Kruška Lubeničarka

Kada su stare sorte krušaka u pitanju, moramo pomenuti i čuvenu Lubeničarku. Kruška ”Lubeničarka” vodi poreklo upravo iz Srbije. Plod joj je umereno krupan i dospeva na početku avgusta. Kruška Lubeničarka jeste stara domaća sorta, a odlikuje se znatnom otpornošću prema zimskim i prolećnim mrazevima, kao i prema čađavoj krastavosti. Lako se održava. Pogodna je za sadnju u dvorištu, budući da ne raste velika. Njeni prinosi su obilni. Pokožica joj je tamno crvene boje, dok joj je meso tamno-crvene boje (podseća na lubenicu). Ukus ove sorte kruške jeste slatkasto-kiseli.

Kruška Ječmenka

Kruška Ječmenka sazreva početkom jula, što je takođe i vreme kada se žanje ječam, pa je njen naziv otuda logičan. Ovo je stara sorta krušaka koja je otporna na bolesti. Vrlo je bujna. Kao i prethodna sorta Lubeničarka, pogodna je za sadnju u dvorištu. Dobro rodi. Kruška Ječmenka pripada najstarijim sortama krušaka kod nas. Plod joj je sitan, žute boje, prekriven blago crvenom bojom.

Kruška Krasanka

Kruška Krasanka vodi poreklo iz Francuske i spada u kasne zimske sorte. Dozreva za berbu negde oko 55 dana posle Viljamovke, dakle u prvoj polovini oktobra; dok za jelo stiže na početku novembra. Plod Krasanke je krupan (težine 270 do 340 g), okruglasto spljoštenog jabučastog oblika, zelene boje (kad sazri postane žuto-zelene boje) i ima debelu i hrapavu kožicu. Po površini kožice su ravnomerno raspoređene lenticele rđaste boje. Meso kruške Krasanke je žućkasto-bele boje, sočno, slatko-kiselog ukusa, srednje fine teksture, nenametljive arome.

Da pogledate stare interesantne sorte jabuka idite na sledeći link

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!