Stare sorte krušaka – kruške koje se ne prskaju

 

Bilo za konzumiranje ili za pripremanje soka, rakije – stare sorte krušaka sve više dobijaju na popularnosti. Živimo u eri kada gotovo da ne postoji voće ili povrće koje nije prskano i tretirano nekim hemijskim supstancama, koje su pre svega štetne po naše zdravlje – pa su kruške koje se ne prskaju sve traženije. Ove domaće sorte krušaka su veoma otporne na bolesti i parazite, a relativno se lako održavaju. Budući da su to i autohtone sorte krušaka, gajeći ih radite na očuvanju ovih vrsta i brinete o ekologiji staništa. Ukoliko i vas interesuju stare sorte krušaka sadnice možete nabaviti putem eminentnih rasadnika.

Kruška Kaluđerka

Kruška Kaluđerka vodi poreklo iz Francuske, a pronašao ju je Leroj 1760. godine. Ova domaća sorta kruške sazreva na početku oktobra meseca. Ona se odlikuje visokom rodnošću, a plod joj je veoma krupan i izduženog je kruštastog oblika. Pokožica kruške Kaluđerke je zelene do žuto-zelene boje, išarana sićušnim lenticelama smeđe boje, dok je meso ploda zelenkasto-belo i slatkog ukusa. Aroma joj je slabo izražena.

Kruška Lubeničarka

Kada su stare sorte krušaka u pitanju, moramo pomenuti i čuvenu Lubeničarku. Kruška ”Lubeničarka” vodi poreklo upravo iz Srbije. Plod joj je umereno krupan i dospeva na početku avgusta. Kruška Lubeničarka jeste stara domaća sorta, a odlikuje se znatnom otpornošću prema zimskim i prolećnim mrazevima, kao i prema čađavoj krastavosti. Lako se održava. Pogodna je za sadnju u dvorištu, budući da ne raste velika. Njeni prinosi su obilni. Pokožica joj je tamno crvene boje, dok joj je meso tamno-crvene boje (podseća na lubenicu). Ukus ove sorte kruške jeste slatkasto-kiseli.

Kruška Ječmenka

Kruška Ječmenka sazreva početkom jula, što je takođe i vreme kada se žanje ječam, pa je njen naziv otuda logičan. Ovo je stara sorta krušaka koja je otporna na bolesti. Vrlo je bujna. Kao i prethodna sorta Lubeničarka, pogodna je za sadnju u dvorištu. Dobro rodi. Kruška Ječmenka pripada najstarijim sortama krušaka kod nas. Plod joj je sitan, žute boje, prekriven blago crvenom bojom.

Kruška Krasanka

Kruška Krasanka vodi poreklo iz Francuske i spada u kasne zimske sorte. Dozreva za berbu negde oko 55 dana posle Viljamovke, dakle u prvoj polovini oktobra; dok za jelo stiže na početku novembra. Plod Krasanke je krupan (težine 270 do 340 g), okruglasto spljoštenog jabučastog oblika, zelene boje (kad sazri postane žuto-zelene boje) i ima debelu i hrapavu kožicu. Po površini kožice su ravnomerno raspoređene lenticele rđaste boje. Meso kruške Krasanke je žućkasto-bele boje, sočno, slatko-kiselog ukusa, srednje fine teksture, nenametljive arome.

Da pogledate stare interesantne sorte jabuka idite na sledeći link

Share Button
loading...
loading...

Ostavite odgovor